Hlavní obsah

Barma: Vojenské vedení zablokovalo Facebook, domlouvaly se tam protesty

Foto: Profimedia.cz

Čtvrteční protest v thajském Bangkoku před barmskou ambasádou.

Reklama

Události v Barmě se dál vyvíjejí. Po vojenském převratu v zemi zůstává lídryně Su Ťij ve vazbě. Vojenské vedení znemožnilo občanům přihlásit se na Facebook. Lidé se tam totiž domlouvali na protestních akcích.

Článek

Sociální síť patří k nejpopulárnějším komunikačním kanálům v Barmě. Lidé se na Facebooku (FB) i přes chatovací aplikaci WhatsApp (která patří FB) organizovali k protestním akcím proti vojenskému převratu v zemi. Nové vedení jihoasijské země ale v noci ze středy na čtvrtek přístup na síť zablokovalo.

Tamní ministerstvo informací oznámilo, že Facebook bude blokován až do neděle, a to kvůli „problémům s udržením stability v zemi“. Obvinilo také americkou firmu z šíření dezinformací a fake news. Vojenské vedení země tak nařídilo telekomunikační společnosti Telenor Myanmar, aby zablokovala přístup k Facebooku.

Vedení Facebooku zareagovalo kriticky. „Vyzýváme úřady k obnově připojení, aby lidé v Barmě mohli komunikovat s rodinou a přáteli a měli přístup k důležitým informacím,“ reagoval podle agentury AP tiskový mluvčí FB.

Vojenský převrat v zemi se stal v Barmě v pondělí, a to kvůli údajně zfalšovaným volbám z minulého roku. Ty vyhrála strana vůdkyně Su Ťij Národní liga pro demokracii. Právě její členové, ale i další aktivisté vyzývali od pondělí na sociálních sítích barmské obyvatele k vyjádření nesouhlasu s politickým děním.

+9

Na Facebooku se zorganizovali například lékaři, kteří ve středu zahájili stávku. Zastavení práce doktorů ochromilo desítky nemocnic v zemi. Stávku lékaři odůvodnili tím, že nechtějí pracovat pro nový režim. Pacienty ale nenechali bez péče. Starají se o ně v jejich domovech nebo v charitativních zdravotnických zařízeních.

Na sítích se organizovaly i jiné protesty, který měly podobu večerního „randálu“. Ve středu večer v hlavním městě Rangún lidé z oken a balkonů řinčeli hrnci a pokličkami.

„Propusťte naše zatčené lídry,“ volala ve čtvrtek menší skupina asi dvaceti lidí před univerzitou ve městě Mandalaj. Policie však demonstranty v ulicích nenechala a minimálně tři skončili ve vazbě. Jednalo se však o první protestující v druhém největším městě Barmy.

Na Facebooku se do čtvrteční blokády sítě organizovali i učitelé. Ve středu večer měla stránka, která se hlásí ke kampani za občanskou neposlušnost, více než 180 tisíc sledujících. A k učitelům se přidávaly i studentské orgány s výzvami ke stávce.

Mezinárodní společenství odsoudilo vojenský převrat v Barmě a požaduje propuštění politických vězňů. Spojené státy a nová administrativa Joea Bidena pohrozila zemi sankcemi. V úterý se dění v Barmě řešilo na Bezpečnostní radě OSN. Ke společnému odsouzení převratu však nedošlo, Čína a Rusko vydání prohlášení zablokovaly.

Reklama

Doporučované