Hlavní obsah

Slavná basketbalistka osvobodila neprávem odsouzeného. Teď se vzali

Foto: Twitter.com/Maya More

Maya Moorová a její manžel Jonathan Irons.

Reklama

Hvězda amerického basketbalu Maya Moorová se vdala. Za muže si vzala Jonathana Ironse, muže, kterého pomohla dostat z vězení, v němž neprávem strávil přes dvacet let.

Článek

Třináct let trvající boj za spravedlnost skončil happy endem hodným romantického filmu. Poté, co se basketbalistce Maye Moorové podařilo po letech osvobodit neprávem odsouzeného Jonathana Ironse z vězení, oznámila dvojice sňatek.

Kariéra vs. pravda

Basketbalistka Maya Moorová je jednou z nejlepších hráček v historii WNBA. Má za sebou čtyři vyhrané šampionáty s týmem Minnesota Lynx, kde působí od roku 2011. V roce 2014 získala titul Nejcennějšího hráče (Most Valuable Player). Jednatřicetiletá hráčka má rovněž na svém kontě dvě zlaté olympijské medaile a dvě zlaté medaile z mistrovství světa.

Svou úspěšnou kariéru ale, pro mnohé nečekaně, v roce 2019 přerušila. Důvodem byla intenzivní práce na osvobození neprávem odsouzeného Jonathana Ironse, se kterým se tou dobou znala už 13 let. Čtyřicetiletý Irons opustil Jeffersonovu věznici po třiadvaceti letech letos v březnu. Ta je nejstřeženějším mimoměstským nápravným zařízením ve státě Missouri.

Tehdy sociální sítě obletělo video, na kterém Maya Moorová padla radostí na kolena, když spatřila Jonathana Ironse poprvé jako svobodného člověka.

Od té doby spolu inspirují další lidi k boji za pravdu a proti bezpráví. Maya Moorová založila iniciativu Win With Justice, která bojuje proti justičním omylům a mylným rozsudkům. Vyzývá také Američany, aby šli k prezidentským volbám.

„Vzali jsme se před několika měsíci,“ řekla Moorová pro Good Morning America. „Jsme šťastni, že tuto novou životní kapitolu začínáme společně.“

Třináct let naděje

Maya Moorová se dověděla o případu Jonathana Ironse v osmnácti letech od příbuzných. Tehdy nastupovala na vysokou školu. V té době měl Irons za sebou téměř deset let za mřížemi. Poprvé se setkali díky církevním službám, jež vězení organizovalo a na kterých se rodina Moorové podílela.

Byl odsouzen v šestnácti letech k padesátiletému trestu, byl totiž souzen jako zletilý za ozbrojené vloupání, které se stalo 14. ledna 1997. Tehdy se neznámý pachatel vloupal do domu v dělnické čtvrti v St. Louis ve státě Missouri. Když se majitel domu vrátil, pachatel ho střelil do hlavy. Majitel domu to přežil, pachatele ale nedokázal identifikovat. Podle listu The New York Times ho vyšetřující policista při identifikaci pachatele pobídl, aby „to odhadl“. Majitel tak ukázal na fotografii Jonathana Ironse a dalšího afroameričana. Následně Ironse při slyšení označil jako pachatele. Na místě činu ale nebyly ani otisky prstů, ani krev, ani stopy DNA. Trestný čin neměl žádné svědky.

V prosinci roku 1998, v osmnácti letech, byl Irons odsouzen. Podle soudu byl takto vysoký trest zprávou, kterou vyslali k mladým násilníkům.

Od jejich prvního setkání v roce 2007 se Moorová snažila Ironsovi pomáhat. Za tu dobu se podle jejích slov spřátelili a sblížili.

„Již když jsem byl ve vězení, bylo nám oběma jasné, že k sobě chováme velmi silné city. Chtěl jsem si ji vzít, ale také jsem ji chtěl chránit, nechtěl jsem, aby měla muže ve vězení,“ řekl Irons. Moorovou ale o ruku požádal již za mřížemi. „Odpověď jsem ale chtěl slyšet, až budu doma. Nevěděl jsem, jestli se dostanu ven.“ Oficiálně ji tedy požádal až po propuštění.

Ke své kariéře se Moorová podle vlastních slov vrátí možná na jaře roku 2021. „V současnosti se snažím nadechnout po tom nesmírně dlouhém boji a jen si užívat a odpočívat,“ uzavřela Moorová. „Chci teď žít současností.“

Reklama

Související témata:

Doporučované