Hlavní obsah

Bavorsko je přeplněné, turisty chce usměrňovat online

Foto: Profimedia.cz

Snímek z bavorského národního parku Berchtesgaden.

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Do Slovinska už jen s testem nebo do karantény. Česko mizí ze seznamu bezpečných zemí

Slovinsko změnilo epidemiologické hodnocení pro Českou republiku, Chorvatsko a Francii. Všechny tři země tak už nefigurují na zeleném seznamu bezpečných zemí. Pokud je Slovinsko cílovou destinací a cestující z Česka tam nemá trvalý nebo dočasný pobyt, nevyhne se 14denní karanténě. Ty, kteří chtějí přes Slovinsko jen projet, čeká na hranicích kontrola s požadavkem předložení dokumentů prokazujících cíl cesty. V zemi nebudou smět přenocovat a na tranzit budou mít maximálně 12 hodin.

Pro Čechy, kteří už ve Slovinsku jsou, se nic nemění, mohou dovolenou dokončit a vrátit se zpět. Pro ty, kteří chtějí do Slovinska na pobyt, platí od sobotní půlnoci povinnost prokázat se negativním testem na koronavirus ne starším než 36 hodin nebo podstoupit 14denní karanténu. V takovém případě musí i předložit dokumenty o rezervaci a uhrazení ubytování ve Slovinsku.

Pro přejetí Slovinska by podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka mělo Čechům stačit prohlášení, že jen projíždí, ministr zahraničí ale doporučuje mít u sebe dokument potvrzující ubytování v cílové zemi. Detaily ohledně tankování a podobně podle Petříčka slovinská strana ještě během pátku upřesní.

Situace se Slovinskem, které Českou republiku vyřadilo ze seznamu bezpečných zemí, se může podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže opakovat také u dalších států. Je proto třeba změnit komunikaci z české strany a zdůraznit, že situace z hlediska šíření koronaviru se nezhoršuje a že existují pouze lokální ohniska nákazy, myslí si podle ČTK Papež.

Bavorsko je přeplněné, turisty bude spolková země usměrňovat online

Bavorský ministr hospodářství Hubert Aiwanger proto chce cestovní ruch digitálně usměrňovat tak, aby turisté předem věděli, kde je již plno, a mohli si tak výlet pozměnit, píše ČTK. „V koronavirové době máme velké návaly návštěvníků, které dříve nebyly. To nás poučilo v tom, že turismus v Bavorsku musíme digitalizovat,“ řekl Aiwanger.

Především v jižních regionech Bavorska od Mnichova přes Chiemské jezero, známé jako bavorské moře, po nejvyšší německou horu Zugspitze je nárůst domácího turismu očividný. Již před pandemií zde byla návštěvnost na hranici únosnosti. Zejména o víkendu oblast trápily kolony aut a také zanechané odpadky po turistech, dodala agentura DPA.

Řešení Aiwanger vidí v online přehledu, jak to na oblíbených místech vypadá. Již nyní taková upozornění fungují v hornobavorském okrese Berchtesgadener Land na pomezí s Rakouskem. Ještě tento měsíc chce Aiwanger koncept rozšířit na všechny turistické cíle v Horním Bavorsku.

Nejoblíbenější vesnice ve Francii se obává návalu turistů

Velké množství turistů nedělá vrásky jen lidem v Bavorsku. Vesnicí roku 2020 zvolili Francouzi Hunspach v Alsasku, která se tak obává přívalu turistů, informuje deník The Guardian. Nebylo by to poprvé, v roce 2013 se vesnicí roku stala jiná alsaská obec Eguisheim. Do městečka s hrázděnými domy rázem dorazily stovky tisíc turistů.

Právě Eguisheimu je Hunspach velmi podobný, i tady najdete černobílé hrázděné domy, typickou stavbu tudorovské Anglie. Průvodci obci, která v průběhu 17. a 18. století dokonce chvíli patřila Švédsku, popisují jako „mírumilovnou“ vesničku, místní se ale obávají, že s příchodem turistů se toto změní. Právě kvůli tomu sílí kritika soutěže Les Plus Beaux Villages de France, která má za cíl přilákat do ne tak známých míst ve Francii turisty.

Hunspach leží v severovýchodním Alsasku u hranic s Německem. První zmínka o vesnici pochází z roku 1298, následně se během reformace stala protestanskou obcí a v roce 1619 vesnice připadla pod švédskou nadvládu. Zpět francouzské koruně se vrátila až v roce 1797. Následně alsaský region zabrala po úspěchu v prusko-francouzské válce Německá říše, zpátky pod vládu Francie se dostal až po roce 1918.

Do letadel Qatar Airways už jen s rouškou a ochranným štítem

Katarské aerolinky zavádí přísnější pravidla pro cestování, píše britský deník The Daily Mail. Nově budou muset cestující v ekonomické třídě mít během nástupu na palubu a jejím opouštění roušku a ochranný štít, rodičům s dětmi pak společnost doporučuje, aby svým potomkům nechali po celou dobu letu nasazenou roušku a na hlavě ochranný štít. Nařízení se netýká dětí mladších dvou let.

Aktuálně už každý pasažér při vstupu na palubu dostane „ochranný set“, který obsahuje roušku na jedno použití, chirurgické rukavice a dezinfekční gel. Qatar Airways představily kromě jednorázových ochranných brýlí, rukavic a roušek také nové jednorázové ochranné pláště pro palubní personál. Zaměstnanci navíc podle společnosti prošli speciálním výcvikem, aby „minimalizovali možné riziko nákazy“. Během tohoto týdne společnost obnovila lety do 11 destinací, v polovině července pak má znovu létat do dalších 65 destinací.

Dvoumetrové odstupy nebudou problém, chorvatské pláže jsou prázdné

Pohled, který Chorvatsko nepamatuje. Balkánská země hlásí prázdné pláže, chorvatská ekonomika tak může dostat další ránu. V zemi se navíc zhoršila epidemiologická situace. Chorvatsko ve čtvrtek večer zaznamenalo za předchozích 24 hodin přírůstek 81 nově infikovaných. Více než polovinu testy potvrdily v oblasti Slavonie na vnitrozemském severovýchodě země, informovala televize HRT. K oblastem nejvíce postiženým šířením koronaviru patří hlavní město Záhřeb a přímořská Splitsko-dalmatská župa na jihu země. Země podobně jako Česká republika vypadla ze slovinského seznamu bezpečných zemí.

Sami Chorvati připouštějí, že to zatím vypadá, že budou jejich hoteliéři, recepční i číšníci vůči turistům v početní převaze a děsí se závěrečného účtu na konci sezony. Ekonomika země je totiž na každoročním přílivu turistů životně závislá. A navzdory dohodě, že nebudou snižovat ceny, nakonec i většina chorvatských hoteliérů zavelela k ústupu a ceny snížila.

Pokud jste vyrazili k moři a místo davů jste na pláži narazili jen na písek či oblázky, pošlete nám fotografii na adresu prazdneplaze@seznam.cz.

Reklama

Doporučované