Hlavní obsah

Bazén v Thermalu má ožít. Autory ikony Karlových Varů plán ministerstva znervózňuje

Ikonický bazén v Karlových Varech čeká rekonstrukce.

Reklama

Státní hotel Thermal uzavře smlouvu se strategickým partnerem o rekonstrukci bazénového centra. Bazén opraví stát a provozovat ho bude společnost Saunia, s. r. o.

Článek

„Cílem je vybudovat špičkové relaxační centrum, které bude nabízet širokou škálu wellness služeb na nejvyšší úrovni,“ uvedla na svém Twitteru ministryně financí Alena Schillerová. Bazén je od roku 2015 kvůli havarijnímu stavu uzavřený.

„Jsem ráda, že Ministerstvo financí zveřejnilo nového provozovatele a očekávám od firmy Saunia, že bude při rekonstrukci bazénové části Thermalu dodržovat autorská práva a projekty projednávat s naší babičkou, že veškeré projekty budou na základě autorského práva podepsány,“ řekla k výsledku výběrového řízení Marie Kordovská, vnučka brutalistických architektů Věry a Vladimíra Machoninových, autorů plánů ke komplexu Thermal.

Součástí projektu dle tiskové zprávy ministerstva mají být „vodní atrakce“. O co přesně jde, ministerstvo neupřesnilo.

„Donesly se k nám různé informace o tom, že by se bazén měl rozdělit na menší části, dokonce, že by tam snad měla být nějaká surfovací vlna a podobné nápady, u kterých jsme vždycky doufali, že to jsou pouze nějaké drby. Nicméně tato tisková zpráva nás v tom přesvědčení, že by se tam snad mohly objevit takové extravagantní atrakce, trochu utvrdila a znervóznila,“ řekla Kordovská, která je spoluzakladatelkou inicativy Respekt Madam zasazující se o důstojné zacházení s architektonickým dědictvím jejích prarodičů, ke zmínkám o atrakcích v tiskové zprávě ministerstva.

„Po rekonstrukci by mělo především dojít k obnovení provozu bazénu, přičemž vnější architektonická struktura bazénu zůstane zachována. Součástí areálu by mělo být wellness a moderní zázemí,“ odpověděl mluvčí Ministerstva financí na dotaz Seznamu, o jaké atrakce přesně půjde a zda bude původní forma bazénu zachována.

Původně stát, kterému lázeňský hotel Thermal patří, nabídl bazén v roce 2015 k prodeji. Vloni se nakonec rozhodl, že bazénové centrum pronajme a vyjadnával se dvěma zájemci s tím, že vítěz se bude také podílet na samotné přípravě projektové dokumentace.

„Ministerstvo financí počítá s využitím vřídelní vody ve venkovním bazénu, což představuje v českých poměrech zcela výjimečnou nabídku relaxace s unikátním výhledem na město Karlovy Vary,“ uvedla ministryně financí. Zároveň by podle ní měl být obnoven provoz přilehlé kavárny.

Projekční práce budou zahájeny v nejbližších dnech. Stavební firma pověřená rekonstrukcí bazénového a saunového komplexu vzejde z veřejného výběrového řízení. Předpokládaná investice na rekonstrukci bazénu včetně přilehlého prostoru počítá s náklady 120 až 130 milionů korun.

Společnost Saunia provozuje v České republice sedm saunových komplexů a dalších sedm je ve výstavbě. Strategií společnosti Saunia je stát se největším provozovatelem bazénových a saunových světů v regionu střední Evropy.

Vybudování bazénového a saunového komplexu ve SPA Hotelu Thermal je součástí celkové rekonstrukce hotelu Thermal. Začít by měla ještě letos. V první etapě se začnou rekonstruovat vnitřní rozvody inženýrských sítí.

Reklama

Doporučované