Hlavní obsah

Bejrúťané v panice. Přístav opět zahalil kouř z hořícího skladu

Po několika týdnech jsou v bejrútském přístavu opět vidět plameny.Video: AP

 

Reklama

V bejrútském přístavu ve čtvrtek vypukl mohutný požár. Podle libanonské agentury NNA hoří ve skladu pneumatik a potravinového oleje v přístavní bezcelní zóně.

Článek

Z dostupných záběrů, které kolují na sociálních sítích, je vidět, že z místa stoupá černý dým. NNA oznámila, že už dorazili hasiči a plameny pomáhá hasit také armádní vrtulník. Požár vypukl přibližně měsíc po poslední ničivé události, kterou si město prošlo. I tu doprovázely plameny a kouř.

Ve městě vzhledem ke živým vzpomínkám na výbuch velkého množství dusičnanu amonného vypukla panika. O život tehdy přišlo přes 190 lidí a na 6500 osob bylo zraněno. Tisíce obyvatel hlavního města se také stále nemohou vrátit do svých příbytků.

„Říkám si, že se nic nestane a že pravděpodobně o nic nejde, ale nemůžete bojovat s úzkostí otevřením všech oken, sezením na chodbě nebo tím, že jste neustále nervózní,“ cituje list The New York Times architekta Ferase Abdallaha, jehož auto a byt zničila exploze ze 4. srpna.

Sloup dýmu stoupajícího z přístavu je kvůli čtvrtečnímu požáru vidět z celého města, lidé začali okamžitě obvolávat své známé, aby je upozornili na nové nebezpečí. Libanonský Červený kříž ovšem oznámil, že tentokrát výbuch nehrozí a že nikdo zatím nebyl zraněn. Několik lidí se nadýchalo kouře.

Příčina ohně zatím není známa. Ředitel přístavu řekl v rozhovoru s místní televizní stanici, že hoří na místě, kde byly uskladněny pneumatiky a potravinový olej. Podle listu The New York Times jde o sklad, který patří soukromé společnosti.

„Hořet začaly nádoby s olejem a od nich se pak plameny rozšířily na pneumatiky. Příčinou je buď horko, nebo nějaké pochybení. Je příliš brzy na to, abychom si byli jisti,“ uvedl ředitel.

NNA uvádí, že příjezdová silnice k přístavu zůstala průjezdná, avšak podniky ležící poblíž přístavu vyzvaly zaměstnance, aby z místa odešli.

Že již začalo hašení, kterého se účastní také armádní vrtulníky, už potvrdila na svém twitterovém účtu i samotná armáda.

Reklama

Související témata:

Doporučované