Hlavní obsah

Belgie přestala fungovat. Zemi ochromila generální stávka

V Belgii probíhá generální stávka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Belgii ve středu ochromila jednodenní generální stávka, kterou za zvýšení mezd svolaly tři odborové svazy. Na letištích od úterního večera nepřistávají, ale ani z nich neodlétají pravidelné linky. Ochromena je veřejná doprava i činnost místních úřadů, pošt či obchodů a v omezeném režimu fungují i nemocnice. Také železnice zrušily asi polovinu spojů. Mezinárodní vlaková doprava však stávkou příliš ovlivněna není, uvedl belgický deník Le Soir.

Článek

Letecký provoz nad Belgií ve středu funguje pouze pro přelety, pro přistání a odlety mají dnes výjimku jen vládní, vojenské a nouzové lety, řekl agentuře AFP Dominique Dehaene, mluvčí společnosti Skeyes, která zajišťuje řízení letového provozu nad Belgií.

„Ačkoliv terminál zůstává otevřený, laskavě žádáme cestující, aby na letiště ve středu nechodili,“ informovalo předem mezinárodní bruselské letiště, které odbaví asi 650 letů denně. Také letiště v Charleroi, které denně přijme a odbaví na dvě stovky letů, zrušilo všechny linky.

Podle odhadu místních médií se zrušení letů v Belgii dnes dotklo asi 50 tisíc až 80 tisíc cestujících. Některé společnosti odklonily dnešní lety do Bruselu a z něj jinam, například německá TUI fly je přeložila na nejbližší francouzská a nizozemská letiště.

Stávka se dotkla i leteckého spojení s Českou republikou. Zrušeny byly dnes kvůli stávce všechny plánované lety mezi Prahou a Bruselem, konkrétně jde o čtyři zpáteční lety, řekl mluvčí Letiště Václava Havla Roman Pacvoň. Cestující, jichž se zrušení linek dotklo, mají kontaktovat svou leteckou společnost, která jim nabídne náhradní řešení.

Chaos ve středu panoval i na vlakových nádražích v Belgii, řada spojů byla zrušena. Stávka se ale příliš nedotkla mezinárodních spojů, bez omezení fungují například linky společnosti Eurostar. Ochromena je dnes i městská veřejná doprava, například v Bruselu funguje pouze jedna linka metra. Také antverpský přístav funguje jen asi ze 70 procent, uvedla místní média.

Stávka se ale dotkla i řady soukromých podniků. Odboráři od časného rána blokují některé podniky, na fotkách na sociálních sítích jsou vidět i zátarasy z nákupních vozíků u obchodních center. Agentura AFP uvedla, že v Gentu byli při blokádách zraněni dva odboráři při srážce s autem, police řidiče vozu zadržela.

Podle reportéra Českého rozhlasu (ČRo) Viktora Daňka neexistuje oblast, které by se generální stávka nedotkla. „V omezeném režimu fungují například nemocnice, na některých místech je k dispozici pouze pohotovost a nic jiného. Podobné to je i u policie, některých úřadů, svozu odpadu a zavřené zůstávají některé supermarkety,“ řekl pro Seznam.

Belgičané se ale podle Daňka na stávku připravili a nevznikají, až na výjimky, jako byl incident v Gentu, problémy. Ani v samotné dopravě. „Lidé zkrátka zůstali doma nebo se zapojili do stávek. Dokonce i v Bruselu, kde bývají s dopravou často potíže, je doprava stabilní,“ dodal Daněk.

„Odboráři se musejí vrátit k jednacímu stolu, stávkou se nic neřeší,“ uvedl v prohlášení belgický premiér Charles Michel, který zároveň poděkoval „těm, kteří dnes pracují“.

Belgický ministr hospodářství Kris Peeters odhadl škody způsobené dnešní stávkou na 929 milionů eur, přibližně 24 miliard korun.

Poslední generální stávka se v Belgii konala v prosinci 2014.

Reklama

Doporučované