Hlavní obsah

Benešovská nemocnice otevřela rehabilitační centrum za 230 milionů Kč

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově dnes otevřela komplexní rehabilitační centrum za 230 milionů korun. Sloučila tak pod jednu střechu ambulantní část a lůžkové oddělení akutní i následné rehabilitace.

Článek

Nový pavilon stavbaři vybudovali na svahu proti ředitelství a lékárně, stavba trvala 15 měsíců. Do budovy se již stěhuje dosavadní rehabilitační oddělení, péče v novém prostředí má být zahájena 1. října.

Kapacita rehabilitačního centra je 40 lůžek. Klienti budou moci využívat bazén, vířivky, saunu, parní lázně či Kneippův chodník. V přízemí vznikla kavárna, která v areálu nemocnice léta chyběla.

Zajímavostí je i světelná šachta, která prochází interiérem pavilonu a má navozovat dojem chůze po soutěsce ve skalách. Propojuje a zároveň prosvětluje jednotlivá patra - ambulance i lůžkovou část.

Ředitel nemocnice Roman Mrva je rád, že se stavbu podařilo přes pandemii koronaviru dokončit v termínu a bez navýšení rozpočtované ceny. Připomněl, že problémy nemocnici začaly už loni, kdy hackeři napadli její počítačový systém. „Přečkali jsme to. Myslím, že nám to dalo hodně sil do toho, co přišlo následně, a že jsme se s tím uměli poprat,“ uvedl Mrva.

Většinu nákladů, 227 milionů, zaplatil kraj jako jediný akcionář nemocnice. Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) jde o jednu z letošních nejvýznamnějších investic v krajských zdravotnických zařízeních.

Stavební ruch ale v benešovské nemocnici dokončením rehabilitačního centra neutichne - Pokorná Jermanová dnes spolu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) v nemocnici zároveň zahájila stavbu centrálního příjmu, kterou kraj bude platit z úvěru od Evropské investiční banky. Stavba rozdělená do dvou etap by měla stát 587 milionů korun.

„Omlouvám se personálu, že ve složité době covidu tady bude panovat zase stavební ruch, ale je potřeba to udělat, aby nemocnice dostala komplexní ráz, který si zaslouží,“ dodala hejtmanka.

Podle Mrvy se díky novému centrálnímu příjmu spojí nynější pavilony v jeden multiblok a nemocnici to umožní efektivněji přebírat pacienty a komunikovat se záchrannou službou.

Benešovská nemocnice má spádovou oblast se 120.000 obyvateli, v turistické sezoně je to až čtvrt milionu lidí. Poskytuje péči pacientům z Benešovska, z Votic, Vlašimi, Sedlčan, Sázavy a jejich okolí a z okresů Praha-východ, Praha-západ a Tábor.

Reklama

Doporučované