Hlavní obsah

Řidiči by mohli za litr benzínu zaplatit ke 34 korunám

Analytik Štěpán Křeček o zdražování pohonných hmot.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Paliva v Česku zdražují už téměř dva měsíce. Od poloviny března se průměrná cena zvýšila o víc než 1,5 koruny na litr.

Článek

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku nadále prudce zdražují. Za poslední týden se ceny zvýšily téměř o padesátník. Cena benzinu v uplynulém týdnu stoupla o 44 haléřů na průměrných 32,14 koruny za litr. Nafta stála ve středu v průměru 31,24 koruny za litr, což bylo o 46 haléřů víc než před týdnem. Naposledy se ceny pohonných hmot dostaly tak vysoko v roce 2015.

Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Podle hlavního ekonoma společnosti BH Securities Štěpána Křečka by se zdražování mělo postupně zpomalit, i tak je podle něj možné, že se ceny vyšplhají až ke 34 korunám za litr benzinu. „Můžeme si všimnout, že na světových trzích se začíná snižovat cena ropy. Tím pádem bude tlak na další zvyšování cen pohonných hmot klesat,“ uvedl Křeček v Televizi Seznam.

Začíná elektromobilová revoluce? Podívejte se, jak jsme na tom v Česku.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Podle něj stojí za současným zdražováním nejen situace na světových trzích, kde byl v posledních dnech zaznamenán výrazný růst cen ropy. „Přidal se k tomu další efekt - a to ten, že začala koruna oslabovat vůči dolaru. Ve chvíli, kdy koruna oslabuje, tak je nákup pohonných hmot dražší,” dodal.

Nejvíce zaplatí řidiči za benzín i naftu nadále v Praze, kde je jako v jediném kraji průměrná cena benzínu nad 34 korunami a cena nafty nad 33 korunami za litr. Nejnižší ceny naopak drží Zlínský a Královéhradecký kraj. Benzín zde zůstává pod 33 korunami za litr, průměrná cena nafty jen těsně překračuje 32 korun.

Reklama

Doporučované