Hlavní obsah

Bestie z Východu či Sněhové dělo. Sníh a mrazy trápí Evropu, Ženeva uzavřela letiště

Se sněhem zápolí Španělsko i Itálie. V Británii má napadnout dalších 40 centimetrů.Video: Reuters

 

Reklama

Další mrazivá noc pro Evropu. Celý kontinent trápí ledový vítr a teploty klesající až ke 30 stupňům pod nulou.

Článek

Každodenní život komplikuje celé Evropě silné sněžení, ledový vítr a extrémní mrazy až minus 30 stupňů. Nezvykle ledové počasí si ve Velké Británii vysloužilo název „Beast from the East”, česky „Bestie z Východu“. Teploty jsou v zemi nejnižší za posledních 27 let. Londýnské úřady dokonce vyhlásily varování „životu nebezpečno“. V některých oblastech země má připadnout až 40 centimetrů sněhu.

Švédsko aktuálnímu počasí zase přezdívá „Sněhové dělo“. Silné mrazy už připravily o život téměř pět desítek lidí. Mezi oběti patří především bezdomovci a starší lidé.

Počasí přineslo také vzácné sněžení do Španělska, kde se běžně teploty v zimě pohybují kolem 15 stupňů nad nulou. Místní silnice jsou neprůjezdné. Úřady nemají techniku na odklízení takového množství sněhu, s jakým se aktuálně potýkají.

Ve Francii, Španělsku a v Británii byl omezen provoz na letištích. Jako poslední dnes ráno uzavřela až do odvolání své letiště švýcarská Ženeva, když v tamní oblasti během několika hodin napadlo 13 centimetrů sněhu. Teploty ve Švýcarsku ve vyšších polohách klesají až k minus 40 stupňům Celsia.

Sněhová pokrývka komplikuje dopravní situaci na mnoha místech. Tisícovky škol zůstávají nadále uzavřené. V Amsterodamu zamrzají kanály. Zavřené brány zůstávají také u některých turistických atrakcí.

Česká republika zaznamenala nejnižší teplotu v Orlickém Záhoří na Rychnovsku - minus 25,7 stupně Celsia. Na horách navíc komplikuje situaci silný vítr, který na silnicích tvoří sněhové jazyky a závěje. Podle předpovědí má tuhý mráz v následujících dnech ustoupit. Na mnoha stanicích i dnes v noci padly rekordy.

Reklama

Související témata:

Doporučované