Hlavní obsah

Bezmála 35 miliard korun. V americké loterii padl rekordně velký jackpot

V americké loterii padl rekordní jackpot s výhrou přes 1,5 miliardy dolarů.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

V americké loterii Mega Millions padl v úterý obří jackpot s výhrou 1,537 miliardy dolarů, v přepočtu bezmála 35 miliard korun. Podle agentury AP jde o druhou nejvyšší výhru v americké historii.

Článek

Tiket se šťastnými čísly si zakoupil sázející v Jižní Karolíně. Svou výhru si může vybrat několika způsoby. Pokud si zvolí výplatu v hotovosti, odevzdá bernímu úřadu téměř polovinu částky. Loterijní společnost Mega Millions ale nabízí i variantu postupného vyplácení na účet, a to v následujících 29 letech.

Vyplácená částka se přitom každoročně zvyšuje o 5 procent. Společnost tak chce zabránit tomu, aby výherci činili unáhlená rozhodnutí. Většina z nich ale zpravidla volí první variantu. Jižní Karolína také patří mezi menšinu amerických států, která výhercům zajišťuje anonymitu. Pokud výherce nebude chtít, veřejnost se tedy jeho totožnost nedozví.

Úterní jackpot se na astronomickou částku vyšplhal díky tomu, že se od konce července nikdo netrefil do vítězných šesti čísel. Původní odhad výhry byl 1,6 miliardy dolarů, což by z ní dělalo vůbec nejvyšší jackpot v amerických dějinách. Loterijní společnost Mega Millions ale čísla brzy upřesnila.

„Odhady vítězné částky vycházejí z historických zkušeností. U takhle velkého jackpotu ale moc zkušeností nemáme,” vysvětlila mluvčí společnosti Carol Gentryová s tím,  že 70 procent tiketů je prodáno až v den slosování. „Předpovědět přesná čísla tak může být složité,“ dodala.

Zatím nejvyšší výhra v americké loterii tak stále pochází z ledna 2016 a podle amerických médií činí 1,586 miliardy dolarů. Padla v sázkové hře Powerball a rozdělili si ji celkem tři výherci.

Jeden tiket ve hře Mega Millions vyjde na dva dolary. Šance vyhrát je podle statistiků přibližně jedna ku 302,5 milionu.

Reklama

Související témata:

Doporučované