Hlavní obsah

Bezpečí pro vojáky. Brněnští vědci vyztuží vesty uniforem i pancíře aut proti kulkám

Brněnský vynález, mozaikovitě skládaný materiál v kombinaci s kevlarem, najde uplatnění třeba v neprůstřelných vestách.Video: Tomáš Svoboda

 

Reklama

Vědci z brněnského Vysokého učení technického vylepšili speciální balistickou keramiku. Používá se třeba do neprůstřelných vest nebo na obrněná auta. Materiál je lehčí a odolnější. A co především, utlumí náboje letící i rychlostí osm set metrů za sekundu.

Článek

Jak uchránit vojáka i před speciálními průbojnými náboji? Za odpovědí se skrývají stovky hodin v laboratořích u lisovacích strojů nebo na střelnici. Brněnští vědci z Vysokého učení technického tam v uplynulých čtyřech letech vyvíjeli speciální neprůstřelnou keramiku. „Výsledný materiál musí být co nejlehčí, ale zároveň odolný a pevný,” vysvětlil šéf výzkumného týmu David Salamon ze Středoevropského technologického institutu Vysokého učení technického.

S dalšími pěti kolegy v laboratořích Ceitecu vyvinuli keramiku, která utlumí náboje letící i rychlostí osm set metrů za sekundu. Mozaikovitě skládaný materiál v kombinaci s kevlarem najde uplatnění třeba v neprůstřelných vestách. „U nich jde o každý gram, protože voják má vestu celý den na sobě a hodně se pronese,” dodal Salamon.

Výzkum stojí desítky milionů korun, přispívají na něj zbrojařské firmy. Vědci spolupracují s českou armádou. Pokud o nový materiál některá ze zbrojařských firem projeví zájem, po běžné certifikaci mohou nové vesty nebo pancíře sloužit vojákům už za jeden až dva roky.

Reklama

Doporučované