Hlavní obsah

Biatlon bez lidí. Jeďte raději na Macochu, vzkazují smutní pořadatelé

Biatlonisté zažijí v Novém Městě na Moravě hodně netradiční kulisu bez lidí.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kvůli hrozbě koronaviru se odehrají biatlonové závody Světového poháru v Novém Městě na Moravě bez fanoušků. Areál ohlídají stovky lidí.

Článek

Je to možná nejlepší sportovní manažer v Česku. A nejspíš by šéf českého biatlonu Jiří Hamza nečekal, že takovou větu někdy vypustí z úst. „Vyzýváme všechny fanoušky, aby vůbec nechodili. Situaci by nám spíš zkomplikovali,“ posteskl si před biatlonovými závody Světového poháru.

Přestože se Nové Město na Moravě těšilo na jednu z nejvýznamnějších sportovních akcí v Česku, desítky tisíc lidí mají zůstat doma u televize a sportovci se budou prohánět před prázdnými tribunami. Bezpečnostní rada státu totiž kvůli koronavirové hrozbě nařídila závody bez diváků.

Organizátoři tak paradoxně nyní dělají vše pro to, aby fandy při závodech odehnali. „Celý areál oplotíme. Máme posílenou bezpečnostní agenturu i dobrovolníky. Jsou to stovky lidí, kteří musejí být od čtvrtka do neděle v pohotovosti,“ uvedl Hamza.

Pořadatelé se obávají, že se někteří fanoušci do areálu budou chtít dostat násilím. „Prosíme, aby to nedělali. Už tak složitou situaci by ještě zkomplikovali,“ dodal Hamza.

Také zkušený šéf závodů Vlastimil Jakeš letos zažívá samé paradoxy. „Děláme všechno, co jsme nikdy nedělali. Namísto organizování závodů se snažíme lidi odehnat,“ utrousil.

Jako při tréninku

Biatlonisté si tak v celém závodním víkendu „užijí“ mrtvou kulisu jako při středečním tréninku. Přitom v jiných letech se v jediném dni na tribunách a v okolí trati tísnilo přes třicet tisíc lidí.

Pořadatelé měli i letos téměř vše zařízené. Nyní musejí odříkat desítky nasmlouvaných stánkařů s občerstvením a krotit rozvášněné fandy. „Snažíme se lidi hlavně uklidňovat a reagujeme na strašně moc mailů,“ popsal Jakeš. Do devadesáti dní má být jasno, jakým způsobem fandům peníze vrátí. V úvahu také připadá možnost, že se vstupenky zájemcům převedou na příští rok.

Kvůli koronaviru se mění i běžné detaily v závodním koloběhu. Budou zrušené všechny pozávodní tiskové konference, novináři v mixzóně budou sportovcům vzdálenější než obvykle.

To vše kvůli hrozbě koronaviru. Vláda a pořadatelé tak chtějí eliminovat riziko šíření nákazy. Bezpečnostní rada státu rozhodla o absenci diváků už v pondělí, přitom ve středu překvapivě jiné velké akce takto neomezila.

Ztráty se zatím nedají vyčíslit

Třeba Motoslaon v Brně loni navštívilo přes 60 tisíc milovníků rychlých kol, teď o víkendu přijedou opět a bez výraznějších omezení. „Nejsem tady od toho, abych hodnotil rozhodnutí bezpečnostní rady. To si musejí odkomunikovat lidi, co tam sedí. Samozřejmě tento krok nese velké finanční následky,“ řekl Hamza.

Jen co se týče závodů, půjde o minus 40 až 50 milionů korun, prodělky počítají i hoteliéři a další podnikatelé žijící z cestovního ruchu. „Ztráty zatím nelze vyčíslit. Nikdo z nás si nedokázal představit, že se něco takového může stát,“ řekl starosta Nového Města Michal Šmarda (ČSSD). K situaci se blíže vyjádří až později.

Vláda nařízení na startu týdne odůvodnila mimo jiné tím, že se na posledním závodu Světového poháru v italské Anterselvě pohyboval fanoušek, který byl později na koronavirus pozitivně testovaný.

Přitom do Nového Města na Moravě i tak přijely stovky fanoušků z Německa, Rakouska, nebo Itálie. Závody spojili s dovolenou, někteří z nich dorazili už na startu týdne. „Překvapilo nás, že někteří z nich ani nevědí, že je Vysočina Aréna zavřená. Ptají se, kde dostanou zpátky lístky a vyžadují je třeba od nás,“ uvedla zaměstnankyně infocentra na centrálním novoměstském náměstí.

Hoteliéři a majitelé penzionů doporučují náhradní program. „Místo biatlonu je posílají třeba na Macochu do Punkevních jeskyní,“ řekl s hořkým úsměvem Jakeš.

Zatímco někdy si biatlonisté odstřelí závod vlastní vinou, teď jim jej odstřelilo nařízení shora. Bez fanoušků to prostě nebude ono. „Musíme nařízení respektovat,“ dodal Hamza.

Ve Špindlerově Mlýně to vzdali sami

Situace v Novém Městě ovlivnila i pořadatele finálového závodu Světového poháru ve freestyle snowboardingu ve Špindlerově Mlýně. Jak na svém webu informoval Český svaz lyžařů, závod byl zrušen. „Nechtěli jsme se dostat do situace, že investujeme nemalé finanční prostředky Svazu lyžařů ČR, FIS a partnerů závodu do jeho přípravy, a mohlo přitom nakonec dojít k tomu, že by se konal bez účasti diváků tak, jak se to děje například při Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě,“ uvedl pořadatel Martin Černík.

Reklama

Doporučované