Hlavní obsah

Biatlon v Česku rok poté. Kvůli covidu opět bez diváků a za víc peněz

Foto: Profimedia.cz

V Novém Městě na Moravě odstartují biatlonové závody ve čtvrtek štafetou žen. Ondřej Moravec poslední dva týdny ve Světovém poháru zahájí účastí v mužské štafetě den poté.

Reklama

V Česku ve čtvrtek startují dvoutýdenní biatlonové závody. Světová špička na Vysočině odjede dvě zastávky Světového poháru. Organizace se kvůli covidu-19 prodraží. Závodníkům se do Česka kvůli epidemické situaci nechtělo.

Článek

Před rokem byly závody Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě jednou z prvních sportovních akcí, které se uspořádaly před prázdnými tribunami. Rok na to je situace podobná. Vysočina Arena, která by za normálních okolností praskala ve švech, bude opět vylidněná. Kvůli přísným covidovým opatřením pojede biatlonová špička bez diváků.

Pořadatelé vzhledem k epidemické situaci s takovou možností počítali již v listopadu, kdy se o organizaci závodů rozhodovalo. „Závody Světového poháru probíhaly bez přítomnosti fanoušků na všech dosavadních zastávkách. Bylo tak zřejmé, že to bude i náš případ,“ řekl Seznam Zprávám prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Z finančního hlediska příjezd biatlonové špičky do Česka ale kvůli tomu ohrožen nebyl. „Biatlon má velmi dobře zpracovaný systém podpory od sponzorů a biatlonové federace obecně. Stejně tak i příjem z televizních práv, proto jsme schopni závody pořádat i v takovém čase,“ doplnil Hamza.

Příjem ze vstupenek navíc v běžném režimu organizátorům samotný rozpočet nijak zvlášť nenavýší. „Podstatnou část příjmu z prodaných vstupenek kvůli tomu, že musíme stavět mobilní tribuny, VIP lóže a další zařízení, spolyká sama organizace akce s diváky. Nyní takové náklady nemáme, tudíž neubíráme z rozpočtu. Za normálních okolností bychom na mobilní stavby a věci okolo vynaložili okolo 15 milionů korun,“ vysvětlil šéf českého biatlonu.

Kvůli vládním nařízením muselo vedení biatlonu zavést řadu speciálních opatření a divákům bude muset proplatit vstupné. Podpora od státu je ale ještě menší než v předešlých letech. „Zatím máme předběžně dostat na první závody těsně přes 10 milionů, na druhé 6,5 milionů korun. V minulých letech jsme na organizaci jednoho kola Světového poháru dostávali přibližně mezi 12 a 15 miliony. Je to rozhodnutí Národní sportovní agentury, já do toho nemám jak zasáhnout, musím to akceptovat,“ prozradil Hamza.

Finančně jednotlivým pořadatelům pomáhá více Mezinárodní biatlonová unie (IBU). „Rozpočet se musí udělat tak, aby vyšel. Naštěstí IBU letos organizátorům zvýšila příjmy řádově o 150 000 eur, tedy téměř o 4 miliony korun. Dostaneme tak menší podporu od státu, ale více od Mezinárodní biatlonové unie. Nebudeme pracovat se ztrátou, máme sice peníze ve vstupenkách, které si lidé vyměnily z loňska na letošní rok, ale to jsou proměnné, se kterými musíme počítat. Je to částka okolo 10 milionů korun, od začátku jsme s tím ale počítali,“ přiblížil prezident Českého svazu biatlonu.

Organizaci závodů zkomplikovala špatná epidemická situace i vyhlášení lockdownu v Česku. „Všechno se kvůli tomu strašně zdražilo, ubytování, jídlo, servis. Snažili jsme se rozpočet stáhnout na minimum, protože jsme v uzavřené bublině, ve které biatlon jezdí celou sezonu. Jen za testování vyhodíme řádově 5 milionů korun, což jsou extra náklady, které musíme absolvovat. Testujeme každé tři dny, všichni musí přijet s negativním testem.“

Kritická covidová čísla navíc straší biatlonisty i obyvatele Nového Města na Moravě. „Ze závodníků se neodhlásil nikdo, ale komfortní situace to pro nás jako organizátory rozhodně není. Obyvatelé na Vysočině mají strach, aby je nenakazili závodníci, všechny výpravy naopak z druhé strany mají obavu, když vidí vysoká čísla nakažených u nás,“ přiznal Hamza.

„Je férově potřeba říct, že ne každému se to líbí. Určité argumenty dávají logiku, problém ale z mého pohledu není, že se pořádají závody. Když vidím režim, který máme nastavený, kdy se lidé pohybují jen mezi závodištěm, hotelem a testy, nemají žádný soukromý život, tak si myslím, že to naráží spíše na to, jak se tady ten problém nešťastně komunikuje a politizuje,“ řekl Hamza.

Závody v Novém Městě na Moravě začínají ve čtvrtek. Speciální z pohledu českých reprezentantů budou v tom, že se bude s kariérou loučit nejúspěšnější domácí biatlonista posledních let Ondřej Moravec. „S Ondrou se musíme hezky rozloučit, udělal pro český biatlon strašně moc, budou to jeho poslední dva týdny ve Světovém poháru. Věřím, že na výsledky z mistrovství světa naváže Markéta Davidová a určitě půjde nahoru i Michal Krčmář. Bude to ale opravdu trochu o loučení Ondry, je to v podstatě největší sběratel medailí v historii českého biatlonu vůbec. Snad si to alespoň trochu užije,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jiří Hamza.

Reklama

Doporučované