Hlavní obsah

Biden na nože s Buffettem. Prezidentský kandidát chce čisté USA v roce 2035

Foto: Unsplash - Quinten de Graaf

Berkshire Hathaway minulý týden koupilo akcie a s nimi i přes 12 tisíc kilometrů plynovodu. (Ilustrační fotografie)

Reklama

Demokrat Joe Biden v úterý představil svůj zelený plán: Chce, aby americký energetický průmysl do roku 2035 neznečišťoval ovzduší. Miliardář Buffett minulý týden investoval 10 miliard dolarů do společnosti se zemním plynem.

Článek

Warren Buffett příliš často neodhaluje své politické preference. V únoru tohoto roku ale řekl, že by neměl problém volit svého miliardářského kolegu Michaela Bloomberga, který kandidoval na prezidentský post za Demokratickou stranu. V minulé volbě také volil demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou proti současnému prezidentovi.

Nyní by se však se svou akvizicí za téměř 10 miliard dolarů mohl dostat rychle do opozice. Prezidentský kandidát za Demokratickou stranu Joe Biden tento týden odhalil jeden z nejambicióznějších zelených plánů. Za dva biliony dolarů by chtěl celkově šetrnější ekonomiku Spojených států. Buffettovo rozhodnutí koupit akcie energetické společnosti Dominion, která se zaměřuje na zemní plyn, ovšem ukazuje, že Věštec z Omahy náhlý a dramatický přesun trhu k zelené ekonomice „přes noc“ neočekává.

Tlak politiků i investorů

„Dohoda je sázkou na to, že budoucnost nepřijde tak brzy, jak si někteří lidé myslí,“ řekl pro Bloomberg Jim Shanahan, analytik společnosti Edward Jones, specializující se na Buffettův konglomerát Berkshire Hathaway. „Myslím si, že chtějí mít větší podíl v obnovitelných zdrojích, ale to bude ještě nějakou chvíli trvat. Mezitím musí být schopni dodávat energii jejich klientům,“ pokračoval Shanahan.

Buffettova dohoda z minulého týdne, která zahrnuje i více než 12 tisíc kilometrů plynovodu, se ale stala riskantnější, než se zpočátku zdálo. Energetický průmysl je v současnosti pod silným tlakem k odchodu od uhlí i zemního plynu, a to jak od politických představitelů, tak relativně nově i od investorů.

Čisté USA

Biden svůj plán představil v úterý. „Tyto investice jsou stoprocentní výhrou pro naši zemi. Vytvoří nová pracovní místa, sníží cenu energií a budou chránit i naše klima,“ řekl prezidentský kandidát. Jedná se o součást plánu, jak vytáhnout Spojené státy z recese způsobené pandemií. „Naše ekonomika je nyní v krizi, ale my tuhle neuvěřitelnou příležitost musíme využít nejen k vybudování starého, ale musíme být lepší, silnější, odolnější a být lépe připraveni na výzvy, které stojí před námi,“ řekl Biden v proslovu přenášeném stanicemi CNN, MSNBC a Fox.

Bidenův plán má za cíl být jakýmsi kompromisem mezi progresivními demokraty, kteří požadují tvrdé akce na záchranu klimatu, a lidmi, jež chrání práce v průmyslu. Proto Joe Biden velmi zdůrazňuje schopnost plánu vytvářet nová, dobře placená pracovní místa, nicméně zároveň počítá s rokem 2035 jako s rokem, kdy se výroba energie v USA obejde bez znečišťování ovzduší.

Propracovaná taktika

Buffett se však stále drží svého zlatého pravidla nakupovat, když všichni prodávají. Futures kontrakty za zemní plyn byly ve Spojených státech na nejnižší hladině za posledních 25 let, všímá si agentura Bloomberg. Buffett je zároveň jedním z mála kupců na trhu fosilních paliv, odkud se spíše všichni snaží dostat co nejrychleji pryč.

Tvrdé regulace a špatné ceny nejspíše odradí případné nové zájemce o zemní plyn, díky čemuž by Buffett mohl ovládat ceny zemního plynu a těžit ze svého výsadního postavení několik let do budoucna.

„Zbavujeme se uhlí a lidé předpokládají, že příští na řadě je zemní plyn,“ říká pro Bloomberg Noah Kaufman, vědec na Kolumbijském centru pro celosvětovou energetickou politiku. „Plynu je ale spousta, je levný a poskytuje elektřinu po celých 24 hodin. Je o dost těžší se ho zbavit,“ míní Kaufman.

„Společnost Berkshire za posledních několik let uskutečnila několik špatných investic do fosilních paliv a očekáváme, že tato investice bude podobně špatnou a nakonec i ztrátovou,“ okomentoval pro Bloomberg Mark Kresowik, regionální ředitel firmy Sierra Club, která vede kampaně za ukončení využívání uhlí. Kresowik odkazuje na nepovedené investice do společností Occidental Petroleum a Energy Future Holdings.

Lhostejnost k zelené politice

Warren Buffett v roce 2016 v dopise svým akcionářům napsal, že je velice pravděpodobné, že klimatická změna se stane pro svět velkým problémem. Předtím ale uvedl, že změna klimatu nemůže být rozhodujícím faktorem pro rozhodování budoucích investic. Zároveň je na třetí příčce žebříčku miliardářů, jejichž bohatství pochází převážně z průmyslových odvětví poškozujících klima, sestavovaného agenturou Bloomberg.

V tuto chvíli Berkshire Hathaway sází na kontrolu rozsáhlé přepravní sítě zemního plynu a vybudování silného postavení na tomto trhu, které dle jejich odhadů bude v nejbližší budoucnosti ziskové, na klimatické problémy nehledě. „Byla by chyba říct, že (Buffett) miluje fosilní paliva. Je mu to prostě jedno,“ řekl Bloombergu Jigar Shah, prezident společnosti Generate Capital, která se zabývá financováním zelené ekonomiky.

Reklama

Doporučované