Hlavní obsah

Učitelka z bílinské základní školy zemřela na covid

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Nad Základní školou Za Chlumem v Bílině na Teplicku vlaje od pondělí černý prapor.

Reklama

Koronavirus se dál šíří Českem. Školy se testují a některé jsou i uzavřené. To je případ Základní školy Za Chlumem v Bílině. Jedna ze zaměstnankyň navíc po nákaze koronavirem zemřela.

Článek

„S velkou lítostí a bolestí vám oznamujeme, že dnes v noci zesnula jedna z našich zaměstnankyň a blízkých kolegyň,“ oznámila v pondělí na svém webu Základní škola Za Chlumem v Bílině.

„Bylo to nečekané, bylo to rychlé,“ řekla Seznam Zprávám zlomeným hlasem ředitelka Barbora Schneiderová. Více nešťastnou chvíli komentovat nechtěla. Potvrdila ale, že pracovnice zemřela po nákaze covidem. Už dříve krajští hygienici uvedli, že dva zaměstnanci školy skončili v nemocnici na mimotělním oběhu.

Krajská hygienická stanice uzavřela školu 30. října právě proto, že se mezi dětmi a učiteli nekontrolovaně šířila nákaza. Pro některé otestované třídy by se mohla opět otevřít v průběhu tohoto týdne. Ostatní negativní žáci se do lavic vrátí 15. listopadu.

Podle epidemioložky teplické hygienické stanice Evy Poláčkové by se na ohnisko přišlo dřív, kdyby vláda zachovala ve školách povinné testování. „Onemocnění se šířilo skrytě, a onemocněli tak rodiče i prarodiče,“ dodala hygienička.

Toto pondělí ale začalo poslední plošné testování škol v 31 vyjmenovaných okresech. Zopakuje se ve stejných školách už jen příští týden.

Testujme i očkované

I tentokrát se situace ve školách velmi lišila. V Základní škole Kolín v Ovčárecké ulici žádné komplikace nebyly a testy neodhalily nikoho nakaženého. Avšak podle ředitele Lukáše Kačera by smysl měly rovnou přesnější PCR testy, v testování antigenními testy a jenom některých žáků nevidí potřebnou účinnost. Naopak v českokrumlovské Základní škole Za Nádražím zachytily testy 25 pozitivních.

„Už jsme nějaké třídy v karanténě měli, takže se nákaza asi ve škole pohybuje. Uvidíme, které případy se potvrdí po PCR testech,“ říká ředitelka školy Ivana Severová.

Ještě o čtyři pozitivní více odhalilo testování v Základní škole Komenského v Domažlicích.

„Nedopadlo to dobře. Ze 722 testů máme 29 pozitivních žáků,“ počítá ředitel Ivan Rybár.

Podle něj se zrovna na Domažlicku mělo testovat minimálně už minulý týden. Zároveň by ale podle něj bylo smysluplnější, kdyby se testování podrobili všichni.

„Myslím, že není v pořádku, aby se očkovaní nemuseli testovat, když nákazu mohou také přenášet,“ dodává Rybár.

Ministerstvo zdravotnictví dřív určilo, že se testovat ve školách bude v okresech, které v sedmi dnech překročí hranici 300 nakažených na 100 tisíc obyvatel, dnes se testuje ve 31 okresech, v osmi je to už druhé kolo. I když hranice 300 pozitivně testovaných na 100 tisíc obyvatel padla už ve více než 60 okresech, ministerstvo další testování nechystá. Ve 23 okresech včetně Kolína, Domažlic nebo Českého Krumlova se pouze 15. listopadu provede druhé kolo testů.

Reklama

Doporučované