Hlavní obsah

Bitcoin letí vzhůru. Prolomil rekordní hranici 20 tisíc dolarů

Foto: Seznam Zprávy

Bitcoin prolomil hranici 20 tisíc dolarů.

Reklama

Bitcoinová horečka vrcholí. Nejslavnější kryptoměna poprvé v historii překonala hodnotu 20 000 dolarů a stále roste. Bitcoin letos těží hlavně z poptávky ze strany větších investorů.

Článek

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin ve středu poprvé překonala hranici 20 000 dolarů (zhruba 430 000 Kč). Od začátku roku si připisuje už více než 170 procent, ukazují grafy. Kolem 15 hodin středoevropského času se jeho cena pohybuje kolem 20 500 dolarů za minci.

Bitcoin letos těží hlavně z poptávky ze strany větších investorů a také z očekávání, že se stane běžně používaným platebním prostředkem, uvedla agentura Reuters.

„Pozornost se nyní přesouvá k dalšímu kulatému číslu 30 000 dolarů,“ uvedl podle agentury Bloomberg Antoni Trenchev z kryptoměnové společnosti Nexo. „Je to pro bitcoin začátek nové kapitoly,“ dodal.

Bitcoin a další kryptoměny vznikly v roce 2009 na základě článku anonymního vývojáře pod pseudonymem Satoši Nakamoto, kde popsal technologii kryptoměny.

Je to virtuální internetová měna bez centrální autority, která by řídila množství peněz v oběhu. Nikdo nemůže měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, kontrolovat peněžní toky nebo způsobovat inflaci.

Cena bitcoinu se odvíjí od důvěry a ochoty vlastníků s ním obchodovat, hodnotu tedy určuje pouze nabídka a poptávka.

Reklama

Související témata:

Doporučované