Hlavní obsah

Bitcoin se propadl. Jak to s ním bude dál?

Rozhovor s prezidentem nové Krypto-bankovní asociace Karlem Fillem.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kryptoměny, v čele s největším bitcoinem, v úvodu tohoto týdne prudce ztrácely hodnotu. Bitcoin tak v součtu od vrcholu loni v prosinci klesl o více než 77 procent hodnoty, ethereum potom dokonce o přibližně 90 procent.

Článek

Podle Karla Fillnera, prezidenta čerstvě založené Krypto-bankovní asociace, je důvodů současného pádu více. „Mluví se hodně o tom, že v současné době probíhá válka mezi znepřátelenými skupinami, známými jako Bitcoin Cash, a tato válka částečně odsává některé prostředky. Je zkrátka potřeba prodávat bitcoiny proto, aby tito lidé mohli financovat své aktivity,“ říká Fillner.

Zároveň dodává, že hlavní důvod vidí jinde. „Je to panika, která nastane na trhu, když prorazí některý svůj takzvaný support. Dlouho, skoro půl roku, jsme měli bitcoin za 6 tisíc dolarů, zkrátka když tuto hodnotu, pro některé nepřekročitelnou, překročil směrem dolů, tak to vyvolalo na trhu paniku,“ vysvětluje.

Současně Fillner připomíná, že i přes pád v posledním roce je stále bitcoin mnohonásobně výše, než byl před pár roky, kdy se nejznámější kryptoměna obchodovala řádově za stovky dolarů.

Budoucnost kryptoměn potom vidí prezident v Londýně založené asociaci v jejich přijímání. „Jak v akceptaci obchodníky, tak finančními institucemi, trhem,“ říká. Překážkou v tomto ohledu podle něj nebude ani nestabilita a velká volatilita bitcoinu a jiných kryptoměn.

„Teď jsme svědky nějakého velkého pádu, tak to samozřejmě je hodně vidět. Na druhou stranu v posledních letech se míra volatility neustále snižovala. A já si myslím, že čím víc bude bitcoin akceptovatelný a používaný, tak se míra volatility bude snižovat. Samozřejmě mluvíme o velmi mladém trhu, takže s něčím jako volatilita se prostě musí počítat,“ dodává.

Celý rozhovor s Karlem Fillnerem si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované