Hlavní obsah

Plzeňská bitva o inženýry. Siemens vstoupil na území konkurence

Plzeň: Tady se budou firmy přetahovat o konstruktéry vlaků.Video: Vašek Dolejší

 

Reklama

Je to podobné, jako by si v Plzni otevřel náborovou kancelář pražský pivovar Staropramen nebo automobilka Hyundai provokovala stavbou vývojového centra v Mladé Boleslavi.

Článek

Německá společnost Siemens se nově usadila v Plzni. Otevřela tam vývojové středisko, které se bude zabývat kolejovými vozidly. Konkrétně elektrotechnikou pro rychlovlaky.

V Plzni přitom sídlí největší tuzemský výrobce vlaků a tramvají, společnost Škoda Transportation, která dnes zaměstnává jen ve vývoji a výzkumu přes 700 lidí.

Siemens jí tak může přetahovat špičkové konstruktéry. V první fázi chce jen třicet lidí. K tomu může využít aktuální situace ve Škodovce. Čeští majitelé Škody Transportation totiž už několik měsíců jednají o prodeji firmy čínské společnosti CRRC, jejíž záměry s plzeňským podnikem nejsou zcela známé.

Němci oficiálně vysvětlují umístění do Plzně tím, že blízko přes hranici je velké vývojové železniční centrum Siemensu v Erlangenu u Norimberka. A také tím, že v Praze a Ostravě, kde doposud Siemens má vývojové kanceláře v Česku, už je problém sehnat nové konstruktéry.

Reklama

Související témata:

Doporučované