Hlavní obsah

Bitva o rozpočet začíná. Hraje se o méně peněz pro bojovníky i Zemana

Foto: Repro: zasvobodu.cz

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

Reklama

Poslanci ve středu zasednou ke druhému čtení státního rozpočtu na příští rok. Na pozadí souboje o miliardy na zdravotnictví, školství nebo silnice se povedou i menší šarvátky o zdánlivé detaily.

Článek

Svaz bojovníků pod vedením Jaroslava Vodičky má příští rok podle vládního plánu dostat příspěvek od státu ve výši 6,3 milionu korun. Tedy stejně jako letos a několik let předtím. Minimálně tři skupiny poslanců už ale navrhly příspěvek této organizaci zkrátit nebo úplně zrušit.

„Aktivity Českého svazu bojovníků za svobodu reprezentované jeho vedením v posledních letech významným způsobem zpochybňují původní poslání, ideály a hodnoty tohoto spolku a jsou v příkrém rozporu s morálním rozměrem české společnosti založené na polistopadovém vývoji této země,” vysvětluje v jednom z návrhů poslanec ODS Jakub Janda, proč chce svazu škrtnout veškeré financování.

Peníze by místo toho poslal například pražskému Památníku Šoa nebo Spolku pro zachování odkazu českého odboje.

Český svaz bojovníků za svobodu, který původně vznikl jako sdružení účastníků protinacistického odboje a jejich rodin, čelí v posledních letech kritice kvůli neprůhlednému hospodaření a politizaci. A také kvůli stylu vystupování svého předsedy Jaroslava Vodičky, který byl před listopadem členem komunistické strany a spolupracovníkem Veřejné bezpečnosti.

Svaz na protest opustila řada významných osobností včetně válečného veterána Pavla Vranského nebo kardinála Dominika Duky. Organizace loni vyznamenala pamětní medailí poslance za KSČM Zdeňka Ondráčka, který v listopadu 1989 zasahoval proti demonstrantům jako příslušník pohotovostních pluků Veřejné bezpečnosti. Vodička také pobouřil projevem na tryzně v Terezíně, který byl podle zástupců židovských obcí xenofobní.

Předseda lidovců Marek Výborný chce snížit svazu dotaci o pět milionů korun. Odvolává se mimo jiné na to, že Vodičkovi lidé spolupracovali s organizacemi, které české ministerstvo vnitra zmiňuje ve výročních zprávách o extremismu jako bezpečnostní riziko. Šlo o Národní domobranu a Československé vojáky v záloze za mír.

Ušetřené peníze by podle Výborného měly jít na podporu mimoškolních aktivit pro děti. Třetí návrh připravila poslankyně Věra Kovářová (STAN), podle níž by měla miliony původně určené pro svaz dostat Československá obec legionářská na opravu Larischovy vily, úzce spojené s vyvražděním obce Ležáky.

Podle Kovářové by Vodičkova organizace neměla být dotována ze státního rozpočtu a už vůbec ne jen proto, že se tak dělo v předchozích letech. „Lichým argumentem jsou slova paní ministryně financí, která více než 6milionovou dotaci obhajuje zaběhlým mechanismem a přitom sama novelizuje a transformuje kde co,” uvedla Kovářová.

Svaz bojovníků už dříve přestal podporovat některá města. Senát letos v únoru doporučil svým členům, aby se akcím pořádaným svazem vyhnuli. Poslanci už se o zrušení financování pokoušeli loni, ale neúspěšně. A to i přesto, že dotaci chtěl zastavit i premiér Andrej Babiš.

„Nevím, kdo to navrhl, já s tím určitě nebudu souhlasit,” řekl před loňským schvalováním rozpočtu. Jenže pak dostal ultimátum od KSČM – buď Vodička a spol. dostanou slíbené miliony, nebo komunisté potopí celý rozpočet.

Hrad nechce zaplatit? Strhneme to

Poslankyně Kovářová navrhuje ještě jednu, v bilionovém rozpočtu nepatrnou změnu – snížit rozpočet kanceláře prezidenta o 73 tisíc korun. Peníze souvisejí s případem z roku 2015, kdy Hrad odmítl zveřejnit platy kancléře Vratislava Mynáře, mluvčího Jiřího Ovčáčka a dnes již bývalého šéfa protokolu Jindřicha Forejta.

Soud dal následně za pravdu aktivistovi, který se informací domáhal, a přiřkl mu odškodnění. To spolu s náklady řízení za stát uhradilo ministerstvo financí. Hrad mu ale částku 73 tisíc korun dobrovolně zaplatit nechtěl s tím, že s verdiktem nesouhlasí. Ministerstvo se pak rozhodlo peníze po prezidentské kanceláři nevymáhat.

„Na základě těchto skutečností se předkládá tento pozměňovací návrh, který částku uhrazenou v souvislosti s pochybením Kanceláře prezidenta republiky převádí z jeho rozpočtu do kapitoly, ze které jsou hrazeny škody způsobené při výkonu veřejné moci,” navrhuje poslankyně Kovářová.

Reklama

Doporučované