Hlavní obsah

Blatná na Strakonicku dnes výstavou růží připomněla slavného šlechtitele Böhma

Foto: Pixabay.com/Couleur

Ilustrační foto.

Reklama

Blatná na Strakonicku v sobotu výstavou růží a řadou dalších akcí připomněla slavnou růžovou tradici města spojenou se šlechtitelem Janem Böhmem. Jeho růžové plantáže patřily ve 30. letech minulého století k největším v Evropě.

Článek

Výzdoba z více než 3500 růží při příležitosti sobotní slavnosti byla v kostele Nanebevzetí Panny Marie a na dalších místech historického centra. Lidé také viděli květy několika desítek Böhmových odrůd.

Vystavené odrůdy Böhmových růží nesoucí i jména českých osobností byly z Průhonic a od dalších pěstitelů. „I v Blatné jsou lidé, kteří ví, že tu růži mají,“ řekl Radek Řebřina z pořádající městské organizace fungující pod názvem Kulturní plantáž Blatná. Návštěvníků přicházely od rána stovky.

Na růžovou výzdobu použily aranžérky květy růží, které jsou teď dostupné na trhu, například v gotickém chrámu z těchto květin vytvořily strom života. Návštěvníci mohli ve městě také koupit nejrůznější výrobky z růží a šípků, zapojit se do tvůrčích dílen týkajících se květin, poslechnout si swing nebo zajít s dětmi na divadelní představení.

Jan Böhm (1888 až 1959) vyšlechtil více než stovku odrůd růží. Podnikat v Blatné začal po první světové válce. Podnik postupně rozšiřoval, výpěstky vyvážel do řady zemí, ocenění za ně dostával na domácích i zahraničních výstavách. Začalo se mu říkat Baťa v růžích. Jeho podnikání poprvé pozastavila druhá světová válka. Po nástupu komunistického režimu v roce 1950 byl Böhmův podnik vyvlastněný a růžové plantáže dostal na starost komunální podnik. Pěstování růží v Blatné pokračovalo s různými výsledky, zaniklo po roce 1989.

Reklama

Související témata:

Doporučované