Hlavní obsah

Blatnému odešel národní koordinátor pro očkování

Zdeněk Blahuta po krátké době rezignoval na post národního koordinátora pro vakcinaci.

Reklama

aktualizováno •

Ministr Blatný řekl, že Zdeněk Blahuta odchází na vlastní žádost a že důvody jsou zdravotní. Novou koordinátorkou je Kateřina Baťhová.

Článek

Po necelém měsíci od chvíle, kdy byly v Česku aplikovány první vakcíny proti covidu-19, opouští svůj post národní koordinátor pro očkování Zdeněk Blahuta.

Někdejší ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (byl jím v letech 2014 až 2017) nastoupil jako koordinátor vakcinační strategie zkraje loňského prosince. Seznam Zprávám tehdy řekl, že ho kvůli tomu oslovil ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Ten nyní Blahutův odchod potvrdil na Twitteru.

„Vyšel jsem dnes vstříc panu doktoru Blahutovi, který se s ohledem na svůj zdravotní stav vzdává funkce národního koordinátora pro vakcinaci. Panu doktorovi tímto děkuji za vykonanou práci. Funkcí jsem pověřil Kateřinu Baťhovou, která se danou agendou rovněž zabývá,“ uvedl.

Blahuta řekl, že se vzdal funkce k dnešnímu dni. „Skutečně to souvisí s mým zdravotním stavem,“ doplnil Blahuta.

O konci Blahuty informoval podle zjištění Seznam Zpráv sekretariát ministra e-mailem v 15:28 premiéra Babiše, náměstky na ministerstvu, další podřízené z ministerstva nebo krajské koordinátory pro očkování.

Někteří členové vlády se přitom o konci Blahuty dozvěděli právě až z Twitteru ministerstva.

Podle smlouvy, která je v registru smluv, mělo ministerstvo platit Blahutovi za hodinu práce 1000 korun bez DPH. Měsíčně neměla odměna přesáhnout částku 80 tisíc bez DPH. Smlouva by měla skončit na konci června 2021.

Blahuta přitom už v prosinci čelil palbě kritiky především za druhou verzi očkovací strategie, která byla dokončena těsně před Štědrým dnem, což bylo podle krajských hejtmanů pozdě a strategie měla podle nich mezery. Opozice i experti poté strategii kritizovali za to, že chybí detaily ohledně logistiky a distribuce i jasný plán, jak se má postupovat.

Ministerstvo proto vypracovalo třetí verzi očkovací strategie. I tento dokument z dílny ministerstva zdravotnictví – konkrétně koordinátora pro očkování Zdeňka Blahuty – ale pochvalu nedostal. Podle hejtmanů v dokumentu chybí podrobnosti ohledně vakcinačních center, informace o logistice nebo o tom, kdo očkování milionů lidí zajistí.

Reklama

Doporučované