Hlavní obsah
Online

Babiš kritizuje pomalé očkování. Viní ředitele vakcinačních center

Tisková konference premiéra Andeje Babiše a ministra zdravotnictví k očkování proti koronaviru.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- V reakci na kauzu, kterou přinesly Seznam Zprávy, rezignoval k dnešku ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský. V ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzné. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podobné excesy se nemohou opakovat a chování úřadu označil za absolutně nepřijatelné.

- Registrace na očkování proti covidu-19 začne v pátek 15. ledna v 08:00. Hlásit se mohou lidé starší 80 let přes web crs.uzis.cz, případně přes telefonní linku 1221.

- Babiš není spokojený s rychlostí očkování proti nemoci covid-19 v Česku. Chce, aby byly dávky vakcín využity dříve, než budou dodány další.

  • Radní Fink: S očkováním manželky proti covidu jsem měl počkat

    Radní Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK) dnes přiznal chybu při přednostním očkování své manželky proti covidu-19. Na Facebooku uvedl, že měl s očkováním manželky počkat do doby, než bude spuštěn registrační systém pro dobrovolníky v očkovacích centrech. Zopakoval, že manželce doporučil očkování na základě jejího přání pracovat jako dobrovolnice v očkovacím centru. Finková je bývalou ředitelkou divadla Drak a nepatří mezi lidi, kteří mají být v první fázi prioritně očkováni. „Uznávám, že jsem celé načasování jejího očkování neudělal dobře. Měl jsem počkat na spuštění registračního systému, přes který se dobrovolníci budou hlásit,“ uvedl Fink, který byl mezi roky 2010 až 2018 primátorem Hradce Králové. Situaci kolem systému očkování označil za nepřehlednou. „Proto mě nenapadlo, co všechno tím způsobím,“ uvedl. Dodal, že očkování jeho manželky může mnoho lidí chápat jako protekci nebo využití jeho politického vlivu.

    Středeční článek Seznam Zpráv čtěte zde:

  • Lékárníci by mohli připravovat očkovací látky i v centrech

    Lékárníci by se mohli podílet na ředění vakcín a přípravě očkovacích látek nejen v lékárnách, ale i v očkovacích centrech. Po jednání prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) to sdělila mluvčí komory Michaela Bažantová. K možnosti očkování proti covidu-19 v lékárnách je nutná legislativní změna, komora očekává návrh změny zákona. Registrace pacientů k očkování v lékárnách bude možná jako poslední varianta. Spustit by se měla během příštího týdne. Registrace v lékárnách bude lidem dostupná při nemožnosti přihlásit se do systému přes call centrum, praktického lékaře nebo obecní úřad.

  • Sasko bude přispívat na testy pro pendlery deset eur za kus

    Sasko bude zaměstnavatelům na testy pro zahraniční pendlery přispívat částkou deset eur (260 korun) za rozbor. Oznámilo to dnes saské ministerstvo sociálních věcí, jehož součástí je i zdravotnictví. Od pondělí Sasko vyžaduje po pracovnících, kteří do země přijíždějí z rizikových oblastí, kterými jsou Česko i Polsko, nejméně jeden test na koronavirus týdně. Sasko se zavázalo, že bude uznávat rychlostesty vyhotovené v Polsku a Česku.

  • Když je návštěva holiče jako bojová hra

    Kadeřníci, pedikéři, kosmetičky či maséři musí mít zavřeno. Lidé však jejich služby vyžadují, a tak si je zvou domů, což je i v karanténě povoleno. Kadeřníkům však často chybí potřebná razítka, a tak stříhají načerno.

  • Analýza: Gastropodniky v prosinci zaznamenaly propad o 55 procent

    Stravovací provozy podle údajů společnosti Dotykačka zaznamenaly v prosinci navzdory uvolnění meziroční propad tržeb o 55 procent. Situace nejlépe zvládly kavárny a bistra, kterým tržby oproti předchozímu roku klesly o třetinu. Nejhůře dopadly bary a další podniky zaměřené na noční život, které oproti prosinci 2019 dosáhly jen pětiprocentního obratu. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá asi čtvrtina českých gastrozařízení.

  • Předseda Pirátů: Česká vláda se od čínské nepoučila

  • Plán očkování: Bude nejméně 31 mobilních týmů, případně se doplní

    V Česku mají fungovat minimálně tři desítky mobilních očkovacích týmů. Aspoň jednu takovou mobilní skupinu musí totiž povinně zřídit všech 31 míst, která vakcínu distribuují. Tyto týmy mají očkovat v domovech seniorů a dalších zařízeních. Mobilní týmy si pak mohou vytvořit i další očkovací centra, a to podle potřeb v krajích. Vyplývá to ze schváleného vládního plánu očkování. Ministr zdravotnictví Blatný dnes řekl, že lidé s pohybovými potížemi budou očkováni doma, nebo se jim na očkování zajistí přeprava. Podle dostupných statistik bylo v ČR přes 151 000 lidí nad 80 let, kteří byli závislí na pomoci a měli příspěvek na péči.

  • Nemocnicím naředěné vakcíny nezůstávají, mají pro ně náhradníky

    Na současné očkování v nemocnicích v Česku se objednaní lidé nedostavují jen výjimečně. Pokud někdo vypadne, nahradí ho další v pořadí či lidé ze seznamu náhradníků. Nestalo se tedy, že by zdravotnická zařízení vakcínu nezužitkovala. Rozředěná látka vydrží až šest hodin. Ministr zdravotnictví Blatný dnes řekl, že nemocnice mohou mít seznamy náhradníků pro očkování, ale nesmí to být lidé, kteří by nesplňovali kritéria. Podle něj jimi musí být jen lidé, kteří mají přednostní nárok, jako jsou například zdravotníci. Například nemocnicím na jihu Čech podle mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Ivy Novákové nikdo z lidí určených na očkování zatím ale nevypadl. Stejnou zkušenost má i kadaňská nemocnice v Ústeckém kraji. „Stále je zatím nedostatečné množství (vakcíny) a poptávka převyšuje nabídku,“ řekl ředitel nemocnice Petr Hossner.

  • „Vláda se snaží klíčová data o koronavirové pandemii dlouhodobě tajit“

    Vláda se snaží klíčová data o koronavirové pandemii i přes výzvy opozice a expertů dlouhodobě tajit, míní předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle šéfa lidovců Mariana Jurečky by měl premiér Andrej Babiš (ANO) umět nastavit systém tak, aby se data o očkovaných proti covidu-19 denně aktualizovala. Stát musí podle předsedy STAN Víta Rakušana okamžitě požadovat data pro vyhodnocení průběhu vakcinace, aby mohl systém fungovat kvalitně. Veřejnost má právo znát jasná data o průběhu očkování, míní šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle předsedy SPD Tomio Okamury nemá Babiš očkování pod kontrolou, přestože oznámil, že za jeho strategii a systém bude osobně odpovědný. Lídři opozičních stran to řekli v reakci na dnešní Babišovu kritiku rychlosti očkování v Česku.

  • Hasiči suplují distributora vakcíny, kterého není schopen stát sehnat

    Vakcíny proti covidu-19 rozvážejí v Moravskoslezském kraji už druhý týden místní hasiči. Stovky ampulí s očkovací látkou ukládá do mrazicích boxů personál Fakultní nemocnice Ostrava, hasičům připadl úkol je rozvézt do desítek zdravotnických zařízení. Někteří experti však upozorňují, že tento postup lze sice v krizové situaci do jisté míry chápat, avšak není v souladu se zákonem o léčivech.

  • Prymula: Riziko nákazy v restauracích je na 7. až 8. stupni z 9

    Data z celého světa podle bývalého ministra zdravotnictví, epidemiologa Romana Prymuly ukazují, že riziko nákazy ve stravovacích provozech je na sedmém až osmém stupni z devíti, u hotelů je riziko na stejné škále na čtvrtém stupni. Riziko se musí promítat do vládních opatření. S řadou poměrně tvrdých restrikcí se dá počítat zhruba do března, mezi dubnem a červnem nastane fáze postupného rozvolňování. Od června by měla platit jen mírná opatření korespondující s loňským létem, či mírnější. Prymula to dnes řekl v diskuzi pořádané v rámci projektu HOREKA 112. V gastronomických provozech, kde se lidé stravují formou švédského stolu, je podle Prymuly riziko na stupni osm z devíti. V běžných restauracích, kde jsou lidé obsluhováni u stolu, je riziko v devítistupňové škále na sedmičce. V souvislosti s uvolňováním restrikcí se podle Prymuly vede obsáhlá diskuze o zavedení tzv. covid pasu. Měl by obsahovat informace, zda byl člověk proti nemoci covid-19 očkován, zda ji prodělal a zda je testován. Na tomto základě by podle něj lidé mohli chodit do některých zařízení.

  • Babiš není spokojený s rychlostí očkování proti covidu-19

    Premiér Andrej Babiš (ANO) není spokojen s rychlostí očkování proti nemoci covid-19 v Česku. Chce, aby byly dávky vakcín využity dříve, než budou dodány další. Řekl to na dnešní tiskové konferenci ke spuštění registračního systému pro očkování. Podle oficiálních dat bylo do Česka dosud dodáno zhruba 169 000 očkovacích látek, ke středečním 18:00 dostalo očkovací látku 70 680 lidí. Na dotaz novinářů, zda je spokojen s rychlostí vakcinace, premiér řekl: „Samozřejmě, že nejsem spokojen.“ Doplnil, že chce, aby Česko bylo spíše v situaci, kdy bude čekat na další dodávky, než že „vakcína čeká v mrazáku na naše lidi“, tedy na zájemce o očkování. Skutečné počty očkovaných lidí ale mohou být vyšší než uváděných 70 680, očkovací centra dosud vkládala údaje o provedených očkováních do systému se zpožděním. To dnes Babiš také kritizoval, podle něj jsou za to zodpovědní ředitelé očkovacích center. „Některé kraje už požadují další vakcínu, ale nemají vykázanou ani desetinu. Pak nemůžou požadovat další vakcínu, když nemají dodávky vykázané,“ řekl Babiš. Na dotaz, zda pro to nemohla udělat více vláda, dodal: „Já je na to upozorňuji od rána do večera, už žádnou rezervu nevidím. Pokud to nebude fungovat, bude pan ministr za sebe muset přemýšlet, jak své ředitele donutit k tomu, aby tyhle triviální povinnosti plnili.“

  • Havlíček: I po uvolnění bude muset existovat nějaká forma podpory

    I po uvolnění restrikcí bude podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) muset existovat nějaká forma podpory. Ideálně by měla být počítána přes zaměstnance. „Diskuse bude nad tím, v jakém stupni rizika provozy otevřít,“ řekl dnes v debatě projektu HOREKA 112. Té se účastnili zástupci vlády i oboru hotely, restaurace a kavárny na téma budoucnosti odvětví v souvislosti s pandemií covidu-19. Česká republika se podle Havlíčka dostává do situace, kdy bude pravděpodobně možné začít uvolňovat protiepidemická opatření. Z nynějšího pátého, nejpřísnějšího stupně rizika systému PES by se ČR mohla přesunout do čtvrtého. V něm by podle Havlíčka mohly fungovat hotely a penziony, zřejmě s podmínkou, kdy se bude muset host prokázat negativním antigenním testem. Takové řešení podle něj vítá 30 procent ubytovacích zařízení, a to zejména na horách. V panice jsou podle zástupců oboru ale ubytovací služby ve velkých městech či kongresové hotely, které vědí, že vysoké obsazenosti nemohou dosáhnout. Budou otevřené, ale ztratí nárok na kompenzace. Řešením podle Havlíčka je velmi citlivě nastavit formu podpory. Jednat se bude hlavně o program na podporu zaměstnanosti Antivirus. Fungovat by mohl také program COVID nájemné, do něhož budou nově zahrnuty otevřené provozy, kterým kvůli koronavirové krizi razantně klesly tržby.

  • Pořád ti stejní univerzální protestující

    „Naposledy tyhle „známé firmy“ řádily na nedělní demonstraci, která přivolala pozornost politiků, veřejnosti i médií zejména zneužitím symbolu žluté hvězdy. Dříve jsem je ovšem vídala na akcích pořádaných z nenávisti vůči uprchlíkům a islámu, případně na akcích proti Romům nebo Evropské unii. Nezáleží jim zřejmě na tom, jestli je tématem vzdoru rasismus, politika, veřejné zdraví nebo náboženství. Hlavní je, že se prostřednictvím těchto akcí lze vybouřit před zraky názorových odpůrců a ostentativně vystoupit proti většině.“

  • Zástupce domů dětí: O pomoc s učením mají zájem tisíce dětí

    Domy dětí a mládeže a střediska volného času po celé zemi pokračují i v novém roce s nabídkou online konzultací učiva pro školou povinné děti. Od listopadu, kdy program s názvem Klub anonymních záškoláků v návaznosti na výuku na dálku zahájily, projevily o konzultace zájem tisíce dětí. Kolem dvou třetin jich žádá o pomoc s látkou druhého stupně základní školy, a to hlavně v matematice a češtině. Dnes to řekl předseda Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže a ředitel DDM hlavního města Prahy Libor Bezděk. Žáci si pomocí videolekcí mohou s volnočasovými pedagogy procvičit látku, se kterou mají při výuce na dálku potíže, a ověřit si, zda vše správně chápou. Konzultace jsou zdarma. Program začal fungovat na začátku listopadu a domy dětí a mládeže ho nepřerušily ani po návratu dětí do lavic v prosinci. „Akorát tím, že se děti na chvilku objevily ve škole, tak žádostí o pomoc pokleslo, i když to nebylo úplně, a po Novém roce to zase stouplo,“ řekl Bezděk. Školáci po Novém roce kvůli zhoršení epidemie covidu-19 opět přešli na distanční vzdělávání.

  • Krematorium v Jaroměři je na maximu, má nejvíc práce v historii

    Krematorium v Jaroměři na Náchodsku je v posledních dvou týdnech na 100 procentech své kapacity. Jde o jediné zařízení svého druhu v Královéhradeckém kraji. Dnes to řekl ředitel František Fischer. Krematorium v Jaroměři má kapacitu 600 těl měsíčně, za běžného stavu spálí zhruba 300 zesnulých měsíčně. Královéhradecký kraj momentálně patří mezi regiony v ČR, které jsou epidemií koronaviru nejzasaženější. „Asi tak 14 dní jsme na 100 procentech. Přesně to kopíruje (epidemickou) situaci v kraji. Na to, co se děje v Královéhradeckém kraji, krematorium kapacitu má. Z jiných krajů nepřijímáme,“ řekl dnes Fischer.

  • Nejrychleji v celém Česku se nadále šíří nákaza na Trutnovsku

    Trutnovsko je nadále regionem ČR, kde se koronavirus šíří nejrychleji. Za posledních sedm dní tam přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel zhruba 1 136 případů, o den dříve činil sedmidenní nárůst 1 119 případů covidu-19 na 100 000 lidí. Lépe jsou na tom v kraji okresy Rychnov nad Kněžnou, Náchod, Hradec Králové a Jičín, kde na 100 000 obyvatel připadá za uplynulých sedm dní zhruba 886, 875, 808 a 546 případů. „Žádné relevantní vysvětlení pro situaci v okrese Trutnov nemáme, jedná se o plošné nárůsty počtu pozitivních,“ řekla dnes mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Reklama

Hlavní zprávy