Hlavní obsah

Na hraně zákona. Vakcíny rozvážejí provizorně hasiči

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Vakcíny ukládá do ledničky personál v nemocnici, hasiči je potom rozvážejí do jiných zdravotnických zařízení.

Reklama

Stát ani po několika týdnech očkování nemá řádného distributora, který by rozvážel vakcíny proti koronaviru. Volí se provizorní řešení, které však může být v rozporu s tím, co stanovuje zákon.

Článek

Vakcíny proti covidu-19 rozvážejí v Moravskoslezském kraji už druhý týden místní hasiči. Stovky ampulí s očkovací látkou ukládá do mrazicích boxů personál Fakultní nemocnice Ostrava, hasičům připadl úkol je rozvézt do desítek zdravotnických zařízení.

Někteří experti však upozorňují, že tento postup lze sice v krizové situaci do jisté míry chápat, avšak není v souladu se zákonem o léčivech.

V něm se totiž v paragrafu 7 píše, že „činnosti spočívající v zacházení s léčivy mohou provádět jen osoby oprávněné k dané činnosti na základě tohoto zákona“.

A k těmto oprávněným osobám hasiči nepatří.

Že to tak může být, připustil i zdravotnický poradce premiéra Babiše a někdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula.

„Pokud je to pravda, je to naprosto špatně. A je to porušení zákona,“ uvedl pro Seznam Zprávy Roman Prymula, který byl dříve i předsedou České vakcinologické společnosti.

Nynější předseda této odborné společnosti Roman Chlíbek pak připouští, že za určitých podmínek je převoz vakcín hasiči možný. „Je potřeba rozlišovat distribuci - to může dělat pouze ten, kdo má oprávnění - a rozvoz například v rámci mobilních týmů nebo převozu mezi zařízeními,“ říká Chlíbek s tím, že případné porušení zákona musí posoudit Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Podle této instituce je krizový převoz vakcín za určitých podmínek možný.

„Především je třeba, aby hasiči, kteří převážejí vakcíny, dodrželi veškeré požadavky na uchovávání a zacházení s léčivými přípravky. S ohledem na nouzový stav a legislativu v něm platnou však lze konstatovat, že není nutné, aby byli vybaveni certifikáty, které jsou běžně požadovány od distributorů,“ odpověděla mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Vozí už i Modernu

Nejde pouze o to, kdo vakcínu převáží, ale zda tak činí za striktně stanovených podmínek. Vakcína od Pfizer/BioNTech se dle výrobce má uchovávat v mrazničce při teplotě -90 °C až -60 °C. Po rozmrazení se má naředit a okamžitě použít.

Při chladničkové teplotě 2 až 8 °C přitom vydrží až 5 dnů, nebo až 2 hodiny při teplotách do 30 °C. Firma Pfizer/BioNTech rozváží svou vakcínu po Česku jen do třicítky velkých očkovacích center v jednotlivých krajích, odtud do menších zařízení už je rozvoz věcí české strany. A tady se právě angažují hasiči.

Pět hasičských vozidel se speciálními miniledničkami tak přivezlo v pondělí očkovací látku do Městské nemocnice Ostrava nebo do Nemocnice AGEL v Ostravě-Vítkovicích. Tímto způsobem hasiči rozváželi vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech už minulé pondělí a dnes mají rozvážet i ampulky s očkovací látkou firmy Moderna na dalších čtyřicet očkovacích míst.

Mluvčí VZP Milan Řepka přitom v pondělí uvedl, že rozvoz první dodávky vakcíny od Moderny po Moravskoslezském kraji zajistí sám výrobce, o hasičích nepadlo slovo.

Dokud to bude potřeba

Hasiči se ale v převážení vakcíny chystají dle pokynů dále pokračovat, dokud bude potřeba, přinejmenším prý několik dalších měsíců.

Rozhodnutí využít k převozu zrovna hasiče padlo prý na krajském krizovém štábu, ledničky a teploměry nakoupil krajský úřad, řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

„K převozu vakcín proti covidu-19 používáme speciální miniledničky, které nám zapůjčil Moravskoslezský kraj. Cena za celkem pět kusů nepřesáhla celkovou částku 40 tisíc korun. Převoz v těchto miniledničkách s platným certifikátem garantuje zachování předepsané teploty pro celou dobu transportu,“ řekl Kůdela.

Kraj pro převoz vakcín nakoupil kompresorové autoledničky MCF40 od firmy Mobicool, za pět kusů zaplatil dodavatelské firmě DALIX, s. r. o celkem 39 930 Kč včetně DPH, popsal mluvčí.

„Miniledničky se nám již během ledna 2021 plně osvědčily. Převoz takovým způsobem do celého kraje – navíc hasičskými vozidly – je jednoduchý, velmi rychlý a bezpečný,“ dodal Kůdela.

Ve čtvrtek nabídky, v pátek výsledek

Že je současný rozvoz vakcín minimálně na hraně zákona, si patrně uvědomují i zdravotní pojišťovny a Ministerstvo zdravotnictví. Ve velkém spěchu teď hledají profesionálního distributora vakcín. Ten by se při rozvozu měl řídit pokyny jednotlivých krajských koordinátorů.

Z centrálního skladu by měl rozvážet v první fázi právě vakcíny od Moderny, následně patrně i další očkovací látky (kromě Pfizer/BioNTech). S pojišťovnami a ministerstvem podepíše trojstrannou rámcovou smlouvu.

Podle dobře informovaných zdrojů Seznam Zpráv bylo k podání nabídky minulý týden vyzváno těchto sedm firem: Alliance Healthcare, Avenier, Cyrmex, JK Trading, Pharmos, Phoenix lékárenský velkoobchod a BeBridge. Jde všechno o subjekty, které se běžně zabývají dodávkou léčiv do lékáren a zdravotnických zařízení.

Zástupci zmíněných firem měli v pondělí jednání se zadavateli zakázky, kde si vyjasňovali některé otázky ohledně zadávací dokumentace. Výběr distributora má v roli předsedy komise na starosti náměstek ředitele VZP David Šmehlík.

Závazné nabídky firem s cenou do této poněkud nestandardní rychlosoutěže měly být dle propozic podány už dnes, a to do 12 hodin. Podle neoficiálních informací by již v pátek mohl být určen vítěz. Tak, aby okamžitě mohl začít poskytovat své služby. Mluvčí VZP Milan Řepka se k informacím o termínech vyhodnocování staví vyhýbavě. „Takové informace k dispozici nemám,“ uvedl pouze.

I z uvedeného spěchu je ale zřejmé, jak moc zdravotní pojišťovny i ministerstvo tlačí čas. A jak jsou si zřejmě odpovědní činitelé vědomi, že je současný způsob distribuce vakcíny neudržitelný.

Reklama

Doporučované