Hlavní obsah

Blatný: Vydržte to přes Velikonoce. Po nich se mohou otevřít okresy

Foto: David Neff

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Přes svátky chce Blatný nechat okresy zavřené, po Velikonocích by se ale mohly otevřít. Týden po Velikonočním pondělí by navíc mohli do škol nastoupit první žáci.

Článek

Zákaz cestování mezi jednotlivými okresy by podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) mohl skončit po Velikonocích. Kvůli omezení pohybu je nyní nutné prodloužit nouzový stav, řekl na tiskové konferenci. O prodloužení dnes bude jednat Sněmovna. Nouzový stav zatím platí do 28. března, Velikonoční pondělí letos připadá na 5. dubna.

„Téměř všechny ostatní věci kromě uzávěry okresů a zákazu vycházení lze zajistit pandemickým zákonem, proto ho máme. Když se všechno bude vyvíjet tak, jak si přejeme, tak uvolnění pohybu mezi okresy by právě v tom týdnu po Velikonocích mohlo nastat,“ řekl ministr.

Blatný se obává toho, že bez uzávěry okresů budou lidé na Velikonoce cestovat a podpoří tím další šíření nemoci covid-19. Právě obavy z Velikonoc také ministr zmínil v podkladech, které k jednání o prodloužení nouzového stavu poskytl tento týden opozici.

Hranici okresu je podle současných opatření možné překročit pouze z několika přesně vyjmenovaných důvodů, například kvůli práci nebo cestě, zajištění péče o děti nebo cestě na pohřeb. Zároveň platí omezení pohybu, takže je teoreticky dovolené vycházet ven jen z určitých důvodů. Po deváté hodině večer se navíc seznam těchto výjimek výrazně zužuje.

Návrat do škol nejdříve 12. dubna

Týden po Velikonocích by se školáci mohli začít vracet do běžného vyučování. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová na tiskové konferenci řekla, že podle dohody se o termínu rozhodne příští týden. Možné je ale také otevření škol až ve druhé polovině dubna. Přednost mají dostat předškoláci a první stupně základních škol.

Školáci by se navíc měli testovat dvakrát týdně. Ministr Blatný řekl, že školy dostanou zdarma antigenní testy, ministerstvo jim ale nebude bránit v používání PCR testů. Ty by si školy musely hradit samy. Laboratoře navíc podle Blatného nemají kapacitu na to, aby vyhodnocovaly PCR testy ze škol.

Antigenní testy jsou méně citlivé než PCR metoda a některé také vykazují velké množství falešně pozitivních výsledků. Ministerstvo podle Blatného pracuje na tom, aby z široké nabídky antigenních testů vybralo ty nejlepší a informovalo zájemce, které to jsou.

65+ a „superkritická“ infrastruktura

Po Velikonocích se má spustit registrace k očkování proti covidu-19 pro věkovou skupinu nad 65 let. Už v pondělí se navíc začnou k očkování registrovat zaměstnanci z takzvané superkritické infrastruktury, kterých je asi 9 000, řekl Blatný. Jedná se například o policisty. Data ministerstva zdravotnictví podle Blatného ukazují, že jde zároveň o nejvíce ohrožené profese z hlediska nákazy.

Dál se bude jednat o očkování zaměstnanců v sociálních službách. Od středy se mohou k očkování registrovat chroničtí pacienti na základě kódů od ambulantních specialistů, tuto možnost už využilo 40 tisíc chronických pacientů.

V dubnu by od výrobců mělo přijít asi 1,34 milionu dávek vakcíny, do konce příštího měsíce by tak alespoň jednu dávku mělo dostat přes 2 miliony lidí.

Reklama

Doporučované