Hlavní obsah

Blíží se prodloužené volno. Kam mohou Češi nyní vycestovat?

Foto: Hananeko_Studio, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Cestovní ruch zaznamenal za poslední rok kvůli pandemii koronaviru výrazný propad, pravidla pro vstup do zemí se navíc často mění. Kam a za jakých podmínek mohou Češi v období Velikonoc cestovat?

Článek

Evropské státy nejsou v podmínkách vstupu do země jednotné. Část z nich požaduje pouze negativní PCR test, část pro cestující zavedla také povinnou karanténu a některé nedovolují vstup turistům na svá území vůbec. Bez omezení v Evropě mohou Češi cestovat pouze do Albánie a Severní Makedonie.

Během nadcházejícího léta by měl cestování usnadnit digitální zelený certifikát, takzvaný covidový pas. Zohledňovat by měl tři kritéria – očkování, negativní PCR nebo antigenní test a přítomnost protilátek v těle. Návrh představila v březnu Evropská komise, jeho podoba zatím není konečná, musí ji schválit členské země a Evropský parlament.

Někam do tepla

Momentálně však Češi jezdí na dovolené spíše do mimoevropských destinací, vyplývá z vyjádření cestovních kanceláří.

„Za teplem se momentálně nejvíce létá do Egypta, Spojených arabských emirátů, na Kanárské ostrovy a na Maledivy,“ řekla Seznam Zprávám Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia. Všechny tři destinace vyžadují pro vstup na území pouze negativní PCR test, který není starší než 72 hodin.

„Zájem o tyto destinace je srovnatelný, někde dokonce i vyšší, než býval v minulých letech,“ potvrzuje tiskový mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk. „Pro mnohé je dovolená u moře vítanou změnou v lockdownu. Home office i online výuka se dají díky internetu zvládnout i z pláže nebo od bazénu. Svědčí o tom i to, že se na nás momentálně klienti z dovolené obracejí se žádostí o prodloužení pobytu. Tyto situace v poslední době řešíme mnohem častěji, než bývalo zvykem,“ dodává Bezděk.

Cestovní kanceláře se novým podmínkám přizpůsobily a například Fischer nabízí vlastní testovací místo přímo na letišti. „Klienti se nemusí spoléhat na naplněné kapacity veřejných testovacích center a mají jistotu, že výsledek dostanou přesně v okamžiku, kdy ho potřebují,“ vysvětluje mluvčí.

Po návratu do karantény

Pro vstup do Česka platí takzvaný cestovatelský semafor, který Ministerstvo zahraničních věcí pravidelně aktualizuje na základě míry rizika nákazy v jednotlivých zemích. Rozděleny jsou do čtyř kategorií, od kterých se pak odvíjejí podmínky vstupu do Česka. Nejvíce zemí v Evropě patří do zemí s velmi vysokým rizikem nákazy. Pro návrat z těchto zemí je nutné předložit negativní PCR test ne starší než 72 hodin, následně je pak nutné zůstat pět dní v karanténě a poté podstoupit další PCR test.

V kategorii s nízkým rizikem nákazy je z evropských zemí pouze Island, návrat do Česka je odtud bez jakýchkoli omezení. Se středním rizikem nákazy je na mapě Evropy pouze Portugalsko a Irsko.

Češi mají úplný zákaz vycestovat do zemí s extrémním rizikem nákazy. Jedná se o státy, kde je rozšířená jihoafrická nebo brazilská mutace koronaviru. Toto opatření Ministerstva zdravotnictví platí od 26. února do 11. dubna. Jedná se o Botswanu, Brazílii, Svazijsko, Jihoafrickou republiku, Keňu, Lesotho, Malawi, Mosambik, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

Reklama

Související témata:

Doporučované