Hlavní obsah

Blíží se zatmění Slunce. Zapadlé americké městečko bude na chvíli hlavním městem světa

Americké městečko se na největší událost ve své historii chystá už několik letVideo: AP

 

Reklama

V městečku Hopkinsville ve východoamerickém státě Kentucky dojde k největšímu zatmění Slunce.

Článek

Spojené státy se po 99 letech opět dočkají úplného zatmění Slunce. Událost to nebude jen pro vesmírné nadšence, ale také pro jedno zapadlé americké městečko, ve kterém se život převrátí naruby.

Hopkinsville leží ve východoamerickém státě Kentucky a žije v něm 32 tisíc obyvatel. Klidu si tu ale usedlíci budou užívat pouze do konce srpna, kdy se z Hopkinsvillu stane ústřední bod, odkud půjde pozorovat zatmění Slunce.

„Co dělá z Hopkinsville tak zvláštní místo pro toto úplné zatmění Slunce, je, že nás označili jako bod, kde dojde k největšímu zatmění,” řekl starosta města Carter Hendricks.

Hopkinsville naleznete asi 100 kilometrů od Nashvillu.

Očekává se, že do města zavítá asi 100 tisíc lidí, kteří sem přijedou pozorovat neobvyklý astronomický jev. Celé okolí by se mělo ponořit do tmy na 2 minuty a 40 sekund.

„Během posledních osmi až deseti let jsme pochopili, co zatmění Slunce znamená. A posledních pět let jsme tvrdě pracovali, abychom se na událost připravili a tuto příležitost maximalizovali,” dodal Hendricks.

Město investovalo do příprav asi půl milionu dolarů (12 milionů korun), a místní tak už jen doufají, že největší událost v historii města nepřekazí na konci srpna počasí.

Reklama

Související témata:

Doporučované