Hlavní obsah
Online

Nových případů je o 2300 méně než před týdnem, od rána zemřelo 71 lidí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění v Česku i ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Evropská komise v úterý schválila smlouvu na nákup vakcíny proti koronaviru vyvinuté německou společností CureVac. Kontrakt s již pátým výrobcem očkovacích látek má zemím Evropské unie v rámci společných nákupů zajistit až 405 milionů dávek, informovala unijní exekutiva. Vakcína by se podle odhadů společnosti mohla dočkat schvalování pro evropský trh v prvním čtvrtletí příštího roku.

- V pondělí přibylo v Česku 5406 potvrzených nákaz koronavirem. Je to o 642 méně než před týdnem a nejméně za pracovní dny za poslední měsíc. Oproti sobotě a neděli je nárůst vyšší, o víkendu se ale méně testuje.

- V ČR v úterý do 18:00 přibylo 2655 případů covidu-19. Je to asi o 650 více než v pondělí do podvečera a zhruba o 2300 méně než minulé úterý ke stejné době. Počet hospitalizovaných s covidem-19 stoupl o 276, v pondělí bylo v nemocnicích 6868 pacientů, 1008 ve vážném stavu. Úmrtí přibylo od rána 71 na 6487. Laboratoře v pondělí provedly 25 500 testů, o 16 500 víc než v neděli. Podíl pozitivních se druhým dnem drží kolem pětiny, předtím to byla čtvrtina.

- Německá spolková země Sasko ode dneška výrazně omezuje malý pohraniční styk s Polskem a Českou republikou. Návštěvy regionu bez karantény budou možné jen po dobu 12 hodin místo dosavadních 24. Navíc nebude možné jezdit k sousedům za nákupy.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali také včera:

  • Francie hlásí přes 40 tisíc nakažených

    Ve Francii v úterý celkový počet nakažených překročil dva miliony, podle zástupce francouzského ministerstva zdravotnictví Jérôma Salomona ale karanténní opatření začínají přinášet ovoce a situace se zlepšuje.

    Přírůstky nakažených v zemi se 67 miliony obyvatel v posledních dnech výrazně kolísají: v úterý úřady oznámily přes 45 000 nových případů, což je skoro pětkrát více než o den dříve, kdy bylo pozitivních testů něco přes 9000. V neděli nakažených přibylo o více než 27 000. Po onemocnění covidem-19 zemřelo ve Francii přes 46 000 lidí. Za poslední den přibylo do součtů 1217 úmrtí - 437 v nemocnicích a 780 v domovech pro seniory. Oběti v sociálních zařízeních se ale uvádějí jen dvakrát za týden.

    Ve Francii trvá i velký tlak na nemocnice, kde je aktuálně přes 33 000 pacientů s covidem-19, nejvyšší počet od začátku roku. Na jednotkách intenzivní péče je přes 4800 lidí.

  • Velká Británie zaznamenala denní rekord v počtu zemřelých

    Nejvyšší počet úmrtí za jeden den od začátku května - 598 - v úterý ohlásila Británie, kde se za 24 hodin nákaza potvrdila u dalších více než 20 000 lidí. Celkem tak počet infikovaných v zemi s 60 miliony obyvatel překročil 1,4 milionu, obětí koronaviru má Spojené království skoro 53 000, což je v Evropě zdaleka nejvíce.

  • Turecko kvůli koronaviru zavře školy a omezí pohyb

    Turecko kvůli rostoucímu počtu lidí nakažených koronavirem zavře školy a kavárny, omezí provozní dobu obchodů a možnost vycházení pro seniory a mladé lidi do 20 let. Oznámil to v úterý po jednání kabinetu prezident Recep Tayyip Erdogan. Kromě toho bude o víkendech platit zákaz vycházení od 20:00 do 10:00.

    Ministerstvo zdravotnictví v úterý oznámilo, že za poslední den v zemi s 82 miliony obyvatel přibylo téměř 4000 nových případů nákazy. Úřady ale do statistik zahrnují jen ty infikované, kteří mají příznaky covidu-19, a celkový počet lidí s pozitivním testem je tak mnohem vyšší. Celkem se od začátku epidemie nakazilo přes 420 000 osob, na 11 700 z nich zemřelo.

  • Německá vláda slíbila tři miliardy eur na podporu autoprůmyslu

    Německo vyčlení tři miliardy eur (zhruba 80 miliard Kč) na podporu vývoje a výroby automobilů šetrných k životnímu prostředí. Oznámila to v úterý vláda. Opatření přichází v době, kdy se automobilový průmysl potýká s negativními dopady pandemie covidu-19 a s tlakem na snižování emisí.

  • Pedagogická komora chce peníze pro školky a asistenty pedagogů

    Pedagogická komora v úterý vyzvala vládu a Parlament, aby neschvalovaly změny ve školství, které nesouvisejí s koronavirovou krizí. Sněmovna by měla naopak navýšit v rámci schvalování státního rozpočtu peníze na platy asistentů pedagogů a na neinvestiční výdaje především v mateřských školách. Sněmovní školský výbor se má rozpočtem zabývat ve středu.

  • Na jihu Čech přibylo od pondělí 30 úmrtí v souvislosti s covidem

    Na jihu Čech zaznamenali krajští hygienici za uplynulých 24 hodin úmrtí 30 lidí v seniorském věku v souvislosti s nemocí covid-19. Od začátku epidemie v kraji zemřelo 313 nakažených osob. Nových případů nemoci bylo v Jihočeském kraji od pondělního podvečera potvrzeno 351. Počet uzdravených lidí se ve stejné době zvýšil o 1073. V tiskové zprávě to dnes uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

  • Evropa má přes 15 milionů případů nákazy koronavirem

    Počet případů koronavirové nákazy v Evropě překonal 15 milionů, uvedla agentura AFP. Ve Francii se v úterý statistiky přehouply přes hranici dvou milionů nakažených, téměř dva miliony případů registruje Rusko a ve Španělsku se množství infikovaných dostalo nad 1,5 milionu. Více než milion pozitivně testovaných mají i Británie a Itálie. AFP ale upozornila, že pandemie v Evropě mírně zpomaluje. V posledním týdnu přibylo na kontinentu v průměru 265 000 nakažených denně, což je ve srovnání s předchozím sedmidenním obdobím pokles o devět procent.

  • Na Vysočině zemřelo od pondělí sedm lidí nakažených covidem

    Na Vysočině zemřelo v posledních čtyřiadvaceti hodinách sedm lidí nakažených covidem-19. Uvedli to dnes na svém webu krajští hygienici. Od začátku koronavirové epidemie zjara stoupl v kraji počet úmrtí v souvislosti s touto nemocí na 314. Nově se onemocnění covidem-19 od pondělního večera prokázalo u 372 lidí, nejvíce nemocných přibylo na Havlíčkobrodsku.

  • Zatím přibylo méně nových případů než minulé úterý

    V ČR dnes do 18:00 přibylo 2655 případů covidu. Je to asi o 650 více než v pondělí do podvečera a zhruba o 2300 méně než minulé úterý ke stejné době. Minulé úterý ovšem nebyl svátek. Počet hospitalizovaných s covidem stoupl o 276, v pondělí bylo v nemocnicích 6868 pacientů, 1008 ve vážném stavu. Úmrtí přibylo od rána 71 na 6487. Laboratoře v pondělí provedly 25 500 testů, o 16 500 víc než v neděli. Podíl pozitivních se druhým dnem drží kolem pětiny, předtím to byla čtvrtina.

  • Ve světě se koronavirem nakazilo přes 55 milionů lidí

    Ve světě se od konce loňského roku, kdy se v Číně poprvé vyskytl nový koronavirus, nakazilo infekčním onemocněním covid-19 přes 55 milionů osob. Z úterních dat americké Univerzity Johnse Hopkinse vyplývá, že posledních pět milionů infikovaných přibylo za devět dnů. V Evropě se dál zpřísňují opatření proti šíření nákazy, v některých zemích se ale denní přírůstky snižují. Nová opatření začala platit například v Rakousku a omezení se dotknou i Čechů, kteří cestují do Saska. Na Slovensku se demonstrací proti koronavirovým omezením zúčastnily tisíce lidí.

  • Lidé mohou darovat knihu zdravotníkům bojujícím s covidem-19

    Svaz českých knihkupců a nakladatelů spouští iniciativu #knizkaprosestricku, jejímž cílem je pomoci zdravotníkům pečujícím o pacienty s covidem-19. Zájemci jim mohou poděkovat za jejich nasazení zakoupením a darováním knihy. Zdravotničtí pracovníci, kteří nemají čas chystat se na Vánoce, mohou knižní odměny využít pro sebe nebo je darovat svým blízkým. Svaz o tom v úterý informoval ČTK v tiskové zprávě.

    Knihkupectví, která mají na mapě na webu www.knihatislusi.cz červenou značku s křížkem, mají nejen otevřená výdejní okénka, ale budou ve svých prodejnách shromažďovat knížky koupené zdravotníkům a po domluvě je dopraví do nejbližšího zdravotnického zařízení.

  • Za úterý potvrzeno zatím 2 655 nových případů

    Za úterý v Česku přibylo zatím 2 655 nakažených. Data jsou aktuální k osmnácté hodině a budou doplněna během noci.

  • Řetězce dokončují přípravy k restrikcím, návštěvnost v úterý nerostla

    Potravinářské řetězce dokončují přípravy k omezení počtu zákazníků na metry čtvereční, které začne platit ve středu. Vláda o tom rozhodla v pondělí odpoledne. Vzhledem k omezenému času na přípravu někteří prodejci ve středu zavedou dočasná řešení, dlouhodobá budou následovat v dalších dnech. Návštěvnost obchodních sítí, které ČTK oslovila, byla v úterý srovnatelná s jinými svátky či víkendovými dny.

    V obchodech a nákupních centrech bude muset mít od středy každý zákazník pro sebe prostor 15 metrů čtverečních. Prodejci budou povinni řídit fronty uvnitř i před obchody a hlídat dodržování dvoumetrových odstupů mezi lidmi. Prodejny budou smět prodloužit otevírací dobu z 20:00 na 21:00.

  • Německo chystá miliardu eur na pomoc autoprůmyslu

    Německo poskytne miliardu eur (26,5 miliardy Kč) na podporu vývoje a výroby ekologických vozů. Další nejméně půlmiliarda eur má jít na sešrotování starších nákladních vozů, uvádějí dva zdroje agentury Reuters z německé vlády.

  • EK schválila smlouvu na nákup vakcíny od německé firmy CureVac

    Evropská komise v úterý schválila smlouvu na nákup vakcíny proti koronaviru vyvinuté německou společností CureVac. Kontrakt s již pátým výrobcem očkovacích látek má zemím Evropské unie v rámci společných nákupů zajistit až 405 milionů dávek, informovala unijní exekutiva. Vakcína by se podle odhadů společnosti mohla dočkat schvalování pro evropský trh v prvním čtvrtletí příštího roku.

    Komise bude moci na základě smlouvy nakoupit 225 milionů dávek a získá předkupní právo na dalších 180 milionů. Díky společným nákupům budou mít přístup k očkovacím látkám všechny unijní země, z nichž zvláště ty menší by v případě samostatného vyjednávání mohly mít problém vakcínu v první fázi očekávaného velkého zájmu sehnat.

  • Na brněnském Zelném trhu demonstrují lidé proti vládním opatřením

    Hymnou České a Slovenské republiky začala dnes odpoledne na brněnském Zelném trhu demonstrace odpůrců vládních opatření proti šíření koronaviru. Organizátor akce Tomáš Franzki všechny zúčastněné vyzval, aby si nasadili roušky, stáli ve skupinkách po dvaceti lidech a chovali se slušně. Na akci dohlížejí policisté.

    Demonstranti podle svých slov žádají například zrušení testování zdravých či bezpříznakových obyvatel, ukončení manipulace s počty nakažených či zrušení všech zákazů.

  • Dle tiskového institutu má vláda ČR zlepšit komunikaci o pandemii

    Mezinárodní tiskový institut (IPI) v otevřeném dopise vyzval českého premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby zlepšili komunikaci ohledně koronavirové pandemie a otevřeli přístup na vládní tiskové konference zástupcům všech médií. Český výbor IPI v říjnu vládu kritizoval za to, že upírá přístup na tiskové konference médiím, která jsou vůči kabinetu kritická; konkrétně jmenoval internetový deník Forum 24. Podle institutu česká vláda zatím nezjednala nápravu. ČTK se snaží získat vyjádření Úřadu vlády.

  • Podle vědců může v boji s koronavirem pomoci ústní voda

    V boji s nákazou koronavirem může pomoci ústní voda s antiseptickými složkami, která dokáže zničit virus SARS-CoV-2 v ústní dutině během 30 vteřin. K tomuto závěru dospěli ve své studii britští vědci z Univerzity v Cardiffu, uvedl server BBC. Experti zatím testovali účinky ústních vod pouze v laboratorních podmínkách, klinické testování na pacientech mají teprve před sebou.

    Autoři výzkumu ve své zprávě uvádějí, že ústní voda obsahující antiseptickou látku cetylpyridinium-chlorid (CPC) v množství minimálně 0,07 procenta dokáže koronavirus obsažený ve slinách efektivně ničit. V laboratoři po dobu 12 týdnů simulovali podmínky podobné těm, které panují v ústní dutině, a měřili, jak různé značky ústních vod snižují množství viru v ústech.

  • Na Václavském náměstí protestují stovky lidí proti vládě

    V horní části Václavského náměstí se dnes odpoledne sešly stovky lidí, kteří protestují proti vládním protiepidemickým opatřením. Mnoho z nich nemá roušky a řada lidí má své transparenty s nápisy „Už i viry jsou schopnější než vláda“, „Vláda plní plán Rockefellerovy nadace“, „My chceme chodit do školy, a ne sázet brambory“ nebo „Vlastizrádci! Demisi!“. Některé nápisy jsou namířené proti opozici.

    Na místě je i zpěvák Daniel Hůlka, který dal již dříve veřejně najevo svůj nesouhlas s vládními kroky. Lidé se s ním fotí. Hůlka se kvůli protiepidemickým opatřením dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem.

  • Na hranicích Česka a Saska jsou častější namátkové kontroly

    Češi mířící do Saska musí ode úterka počítat s častějšími policejními kontrolami. Důvodem je rozhodnutí Saska kvůli koronaviru výrazně omezit krátkodobý přeshraniční styk s Polskem a Českem, na který dosud neplatila povinná karanténa. Výjimky nadále mají pendleři či lidé cestující za zdravotní péčí. Ředitelství spolkové policie v saské Pirně sdělilo ČTK, že hranice nicméně zůstávají volné a že žádné pravidelné hraniční kontroly obnoveny nebyly.

    „Provádíme ale namátkové kontroly,“ řekl policejní mluvčí. Pro Čechy, kteří hranice například kvůli práci v posledních týdnech přejížděli častěji, žádná podstatná změna nenastává, neboť spolková policie počet hlídek v pohraničním regionu zvýšila již před časem.

Reklama

Hlavní zprávy