Hlavní obsah

Bob Dylan konečně převzal Nobelovu cenu. Po více než třech měsících

Bob Dylan: Cena ho prý ohromila, ale dojel si pro ni až po třech měsících.

 

Reklama

Projev, který je podmínkou k obdržení finanční odměny, však hudebník nepřednesl. Zašle ho jako nahrávku, aby nepřišel o finanční bonus.

Článek

Více než tři měsíce trvalo písničkáři Bobu Dylanovi převzít si Nobelovu cenu. K předání medaile a diplomu konečně došlo v sobotu ve Stockholmu na soukromém setkání, jehož se nesměli zúčastnit novináři. Hudebník švédskou metropoli tento víkend navštívil nejen kvůli převzetí ceny, ale i svým dvěma koncertům. Ze Švédska pokračuje do Norska a Dánska, v plánu má i koncerty v Německu.

Tradicí Nobelových cen je předání finanční odměny v hodnotě necelých 23 milionů korun. Podmínkou pro její získání je ale přednesení projevu. Podle tajemnice Švédské akademie však Dylan projev v sobotu nepřednesl, pošle ho dodatečně jako nahrávku. Pokud ji však Akademie neobdrží do června, o odměnu hudebník přijde.

„Všechno šlo skvěle. Je to velmi milý a laskavý muž," řekl o Dylanovi jeden z členů Švédské akademie, který se komorního setkání zúčastnil.

Oficiální slavnostní předávání se konalo tradičně 10. prosince v den výročí smrti Alfreda Nobela. Umělec se prosincové ceremonie nezúčastnil kvůli jiným závazkům.

Je to první písničkář, který kdy Nobelovu cenu dostal - jeho ocenění vyvolalo rozporuplné reakce. Švédská akademie ho vyznamenala za vytváření poetických novotvarů ve velké tradici amerického písničkářství.

Reklama

Související témata:

Doporučované