Hlavní obsah

Boj s časem v Tokiu. Perušič má stále pozitivní test na koronavirus

Foto: ČTK

Plážový volejbalista Ondřej Perušič.

Reklama

Plážový volejbalista Ondřej Perušič i nadále zůstává v Tokiu v izolaci. Pozitivní byl i jeho kontrolní test. Perušič přesto doufá, že se do olympijského turnaje vrátí, uvedl pro Seznam Zprávy přímo v japonské metropoli.

Článek

Beachvolejbalista Ondřej Perušič byl druhým Čechem, kterému na olympiádě v Tokiu po příletu speciálem vyšel pozitivní test. Od té doby je v izolaci. Na pokoji je sám, s japonským personálem mluví hlavně přes mobil. Komunikace navíc není jednoduchá, protože místní personál vesměs neumí anglicky.

K tomu, aby Perušič mohl izolaci opustit, potřebuje dva negativní testy. A ty zatím nemá, kontrolní test pro něj dopadl špatně.

Perušič: Doufám, že se dostanu co nejdřív pryč

„Můj první kontrolní test dopadl s pozitivním výsledkem. Nicméně to je asi výsledek, se kterým jsem trochu počítal. Přeci jen, nějaké symptomy jsem měl a odezněly teprve v řádu pár dní před testem. To mě příliš nepřekvapilo. Co se týče množství detekovaného viru, tak nám to dalo alespoň nějakou naději směrem k druhému zápasu, protože pokud se situace bude lepšit, tak doufám, že bych ty dva negativní testy, které jsou potřeba k opuštění karantény, mohl stihnout,“ popisuje svoji těžkou situaci pro Seznam Zprávy Perušič.

Začíná tedy boj s časem, protože druhý zápas je v pavouku turnaje naplánovaný už na čtvrtek. Nastoupit by mohl jen tehdy, pokud by český beachvolejbalista stihl mít do té doby dva negativní testy po sobě. Perušič nic předem nevzdává a stále věří, že se to podaří a bude se moci vrátit do turnaje, který se mu uzavřel kvůli pozitivnímu testu na covid-19.

Podle informací Seznam Zpráv nejsou Češi v izolaci kromě komunikace spokojení ani s jídlem. Dovézt na místo jiné je nadlidský úkol. Kvůli přísným japonským pravidlům je to organizačně náročný proces. Podle Perušiče se na místo snaží dostat nějaké jídlo Český olympijský výbor.

„I když já sám chtěl odeslat nějaké věci zpět do vesnice, protože jsme potřebovali před turnajem odevzdat dresy ke kontrole a já měl jeden u sebe, tak mi bylo řečeno, abych tohle všechno řešil s ČOV nebo naší ambasádou. Rozhodně to nefunguje tak, že bychom zavolali na recepci, řekli, že chceme něco poslat a někomu to dali do auta a poslali to. Je to pravidly svázaný proces,“ přibližuje Perušič to, jak je těžké k němu cokoliv dostat zvenku nebo naopak,“ říká plážový volejbalista z izolace.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Japonci rozhodně u lidí v izolaci nejsou chváleni za jídlo, které nakaženým vaří. Izolovaným nejvíce vadí, že musí jíst stále to stejné jídlo, které po pár dnech člověku už vysloveně nechutná.

Jídlo je stále stejné a není dobré, stěžují si Češi v izolaci

„Problém je v tom, že se to jídlo příliš neobměňuje. První tři dny člověk jí to, co je a nějak to neřeší. Po týdnu té samé stravy, která vám nechutná, na vás dolehne i trochu izolační deprese s jídlem spojená. Není to nic chutného, ale nedělal bych z toho velkou vědu. Doufám, že se dostanu co nejdřív pryč a tím celý ten problém vyřeším,“ dodává Perušič.

Podle informací Seznam Zpráv Perušič není zdaleka jediný z české výpravy, kdo si stěžuje na skutečnost, že jídlo v izolaci není chutné a stále dokola se opakuje.

Nákaza koronavirem postihla ještě před samotným zahájením olympiády čtyři české sportovce. Jde o cyklistu Michala Schlegela, plážové volejbalisty Ondřeje Perušiče a Markétu Nausch Slukovou a stolního tenistu Pavla Širučka.

Reklama

Doporučované