Hlavní obsah

Bojí se návratu pekla. New York a další dva státy zavádějí karanténu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Americké státy New York, Connecticut a New Jersey nově nařizují dvoutýdenní karanténu lidem, kteří přijedou z oblastí Spojených států, jež se potýkají s vysokou mírou nákazy koronavirem. USA hlásí na 2,35 milionu nakažených.

Článek

New York a New Jersey ještě před několika týdny byly ohniskem epidemie v USA a ostatní americké státy se příjezdům návštěvníků z těchto regionů bránily. Nyní se ale situace obrací. Karanténu podle agentury Reuters oznámil ve středu newyorský guvernér Andrew Cuomo.

Guvernér o této možnosti hovořil už v posledních dnech. Ve středu uvedl, že 14denní karanténa se týká lidí, kteří přijíždějí ze států Alabama, Arkansas, Arizona, Florida, Severní Karolína, Jižní Karolína, Washington, Texas a Utah.

Komukoli, kdo poruší karanténu, hrozí pokuta od jednoho do pěti tisíc dolarů. Další rozšiřování seznamu států, ze kterých bude po příjezdu povinná karanténa, se bude měnit podle počtu pozitivních případů na 100 testovaných. „Lidé z těchto tří států prošli peklem a zpět a poslední věc, co bychom měli udělat, je vrátit se do té doby,“ cituje BBC guvernéra státu New Jersey Phila Murphyho.

Za poslední týden vzrostl počet nových případů ve Spojených státech o čtvrtinu, deset států dokonce hlásí až 50% nárůst počtu nakažených. Kalifornie ve středu ohlásila nový denní rekord, přibylo 7 149 nakažených, celkově stát eviduje přes 190 tisíc případů nákazy.

Společnost Disney v reakci na to oznámila odklad otevření svých zábavních parků na 17. července. Nový denní rekord hlásí také Florida s 5 508 novými případy a Texas s 5 551 případy, pokles nových případů oznámila jen Arizona.

Ve Spojených státech s 330 miliony obyvatel se koronavirem podle Univerzity Johnse Hopkinse nakazilo zhruba 2,35 milionu lidí, z nichž přes 121 000 komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo. Nejhůře postižený byl devatenáctimilionový stát New York, kde se nakazilo 390 000 osob, z nichž přes 31 000 zemřelo. New Jersey s devíti miliony obyvatel je po New Yorku druhým nejpostiženějším státem, s nemocí covid-19 tam zemřelo přes 13 000 lidí.

Guvernér státu Washington Jay Inslee kvůli šíření koronaviru oznámil, že zavede povinnost nosit roušky na všech veřejných místech, kde není možné udržovat dvoumetrové rozestupy. Odborníci a veřejní činitelé poukazují na to, že USA příliš rychle přistoupily k rušení karanténních opatření a že obyvatelé nedodržují bezpečnostní doporučení.

Podle revidované modelové předpovědi Institutu pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) při Washingtonské univerzitě by měly USA do 1. října evidovat zhruba 179 000 úmrtí lidí s onemocněním covid-19. To je o 22 000 méně, než kolik institut předvídal 15. června.

Kromě toho IHME odhaduje, že přibližně 33 000 životů se podaří zachránit, pokud si alespoň 95 procent Američanů bude na veřejnosti důsledně zakrývat nos a ústa. „Lidé musí vědět, že nošení roušek může snížit přenos viru až o 50 procent, a ti, kteří to odmítají, vystavují nebezpečí životy své, svých rodin, svých přátel a svých obcí,“ zdůraznil podle Reuters ředitel IHME Christopher Murray.

Reklama

Související témata:

Doporučované