Hlavní obsah

Svět se zbláznil, někdo musí chodit do práce, říká šéf Madety

Rozhovor s majitelem Madety Milanem Teplým.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Mám hrůzu, jestli pandemie, karantény a podobně nezpůsobí takový stav, že nebude ani vrátný. Kam to může vést, když všichni budou v karanténě?“ ptá se v rozhovoru pro Seznam Zprávy majitel Madety Milan Teplý.

Článek

Navzdory pandemii a nouzovému stavu, který Česko v minulých měsících zpomalil, dokončí mlékárna Madeta svou největší investici – sýrárnu v Plané nad Lužnicí – přesně podle plánu, tedy koncem října.

Moderní závod s produkcí 48 tun sýra denně je téměř hotov. Šéf firmy Milan Teplý teď ale řeší, jestli bude mít pro provoz v Madetě dost lidí. „Mám hrůzu, jestli pandemie, karantény a podobně nezpůsobí stav, že nebude ani vrátný. Opravdu mám strach. Kam to může vést, když všichni budou v karanténě,“ říká Teplý.

„Tím, že lidé bez příznaků nebo jakékoliv indikace onemocnění zůstávají v karanténě jen kvůli tomu, že seděli v divadle tři řady vedle někoho nakaženého, se dostáváme do naprosto neřešitelné situace. Já potřebuji, aby mi lidé přišli do práce,“ vysvětluje Teplý. Madeta má v tuto chvíli v karanténě 26 lidí a už to jí dělá velké problémy.

„Mám strach, že se to rozšíří daleko masivněji. Podobně to ale dnes mají všichni potravináři,“ dodává podnikatel. Pro Madetu by byl problém, kdyby se počet lidí v karanténě zvýšil dvojnásobně. „Někteří jsou sice nahraditelní, už teď mám určitou představu, jak bych zařadil do procesu lidi z kanceláří, ale 60, 70 lidí by už byla rána,“ říká.

Madeta

Historie firmy sahá do roku 1902, kdy bylo v Táboře založeno Mlékařské družstvo táborské.

V roce 1951 došlo ke znárodnění firmy, v roce 1960 byla začleněna do národního podniku Jihočeské mlékárny.

V roce 1992 došlo k restrukturalizaci výroby, o deset let později firma přijala staronový název Madeta.

Majitelem a generálním ředitelem společnosti je Milan Teplý.

Má čtyři výrobní závody – v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově.

V roce 2018 měla Madeta konsolidované tržby 5,56 miliardy Kč a konsolidovaný zisk po zdanění 179,8 milionu.

Zdroj: Madeta.cz

Král pandemie? Plátkový sýr

Právě Madeta patří mezi podniky, kterým se dařilo i v pandemii. „Vypadl nám sice export, ale všechno jsme to dohnali na tuzemském trhu. Čekám, že budeme mít stejný obrat jako loni, “ říká Milan Teplý s tím, že nejvíc šla na odbyt všechna drobná balení, tedy například balené plátkové sýry.

Šéf mlékárny navíc pozoruje, že v poslední době spolu se sílícím virem opět zesílily i nákupy Čechů. „Objemově rosteme a ceny nepadají, takže se zdá, že lidé investují do jídla,“ tvrdí.

Investice více než miliarda

Madeta proto nemusela omezovat žádné investice. Kromě sýrárny v Plané chystá další. „V Českém Krumlově je niva. Dnes se ukazuje zájem třeba ze Španělska a z dalších zemí a my bychom potřebovali vyrobit o třetinu víc. Musíme zvýšit kapacitu, abychom byli schopní dělat 4,5 tisíce tun ročně,“ vysvětluje Teplý investici 120 milionů, která směřuje do Krumlova. Tam už firma začala s přípravnými pracemi a vše by mělo být hotovo během jednoho roku.

Dalším závodem, který se dočká modernizace, je Pelhřimov. Tady se počítá s rokem 2022. „To bude poslední, než půjdu do důchodu. Investice tak za 100 milionů,“ plánuje Teplý.

Kromě toho si firma chce pojistit, aby měla pro výrobu dostatek mléka. Chce proto nabízet spoluúčast jednotlivým zemědělským družstvům. První spolupráce už se rýsuje v ZD Krásná Hora. Za desítky milionů korun získá Madeta zhruba čtvrtinový podíl a záruku dodávek mléka.

Reklama

Doporučované