Hlavní obsah

Bojoval, dokud mohl. Na pohřeb hrdiny afghánské mise přišly desítky lidí

Pohřeb Jaroslava Mevalda.

 

Reklama

Válečný veterán Jaroslav Mevald, držitel státního vyznamenání Za hrdinství, měl obřad se všemi vojenskými poctami.

Článek

V kostele v Albrechticích v Jizerských horách se desítky lidí ve středu rozloučily s českým vojákem a držitelem státního vyznamenání Za hrdinství Jaroslavem Mevaldem.

Válečný veterán, jenž byl před třemi lety vážně zraněn na misi v Afghánistánu a který 10. listopadu nečekaně zemřel, měl obřad se všemi vojenskými poctami. Kromě rodiny a přátel byli mezi smutečními hosty i bývalí kolegové z vojenské služby a zástupci 4. brigády rychlého nasazení.

Po celou bohoslužbu drželi vojáci u rakve čestnou stráž.

„Byl to profesionální voják a svou práci ovládal perfektně. Chtěl se do služby vrátit, zdravotní stav mu to ale nedovolil. Těžko se s tím srovnával,“ citovala ČTK dlouholetého kamaráda Daniela Günthera, který s Jaroslavem Mevaldem sloužil od roku 2003 u 41. praporu v Žatci, byl s ním na misi v Kosovu a také při osudném útoku v Afghánistánu.

„Řídil jsem to vozidlo, když byl Jarda zraněný, obsluhoval zbraňový systém,“ řekl agentuře Günther.

Jaroslav Mevald utrpěl při napadení jednotky těžká zranění včetně poranění hlavy. Přesto pokračoval v boji, opětoval střelbu a kryl své spolubojovníky. Tehdy byl v hodnosti nadrotmistra a jako voják ve výslužbě měl být 28. listopadu povýšen do hodnosti praporčíka.

Povýšení se uskuteční in memoriam.

Reklama

Související témata:

Doporučované