Hlavní obsah

Boris Johnson zůstává v nemocnici

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson na tiskové konferenci zhruba před dvěma týdny.

Reklama

Jak je na tom premiér Johnson? Otázka, která poslední dny pálí Velkou Británii. Detaily se různí, nicméně jedno je jisté – Boris Johnson má stále covid-19. A leží v londýnské nemocnici.

Článek

Zasáhl i ty na vrcholu britské společnosti: korunního prince Charlese, ministra zdravotnictví Matta Hancocka i premiéra Borise Johnsona. A toho se nový koronavirus ne a ne pustit – ani po jedenácti dnech nepřestal mít předseda vlády horečku a další příznaky nemoci covid-19. Obvykle se stav nakažených začne zlepšovat po týdnu. Podle premiérova mluvčího proto Johnson v neděli zamířil na rutinní testy do Nemocnice svatého Tomáše přes řeku od Westminsteru. A zůstává tam i nadále na pozorování.

Zatímco premiérovo okolí tvrdí, že jde o preventivní opatření, objevily se zprávy, které to vyvracejí. S informací, že je šéf kabinetu napojený na plicní ventilátor, přišla mimo jiné ruská státní agentura RIA-Novosti. Ta se podle britského deníku Daily Mail odvolala na „anonymní zdroj z vrchních pater anglického zdravotnictví“, jenž uvedl, že Johnson dorazil do nemocnice ve spěchu a jeho stav vyžadoval léčbu za pomoci umělých plic.

Johnsonův mluvčí tvrzení ruské agentury ovšem kategoricky odmítl. A označil ho za dezinformaci. Mluvčí uvedl, že v nemocnici premiér zůstal jen kvůli pozorování a že jeho noc ve zdravotnickém zařízení byla „pohodlná“. A ke svému stavu se vyjádřil z nemocnice i sám Johnson. Na Twitteru poděkoval zdravotníkům, kteří se o něj i další starají, a vyzval Brity, aby zůstali doma a chránili pracovníky NHS, tedy britského zdravotnictví, a „zachránili životy“.

„Včera v noci jsem šel na radu svého doktora do nemocnice kvůli rutinním testům, protože mám stále koronavirové příznaky. Jsem v dobré náladě a ve spojení se svým týmem, s nímž společně pracujeme na porážce tohoto viru a udržujeme všechny v bezpečí,“ napsal Johnson na svém Twitteru.

Na každém šprochu...

Johnsonovo okolí se snažilo vážnost premiérova stavu zlehčit a zprávy o napojení na plicní ventilátor dementovat, stále ale v mediálním prostoru visí informace, které sice premiérův mluvčí nepotvrdil, ale ani nepopřel. Třeba britský list The Times přišel v pondělí s tím, že Johnson v neděli kolem osmé večer dorazil – ne sanitkou – do nemocnice, kde mu byla poskytnuta kyslíková léčba. Což mluvčí jako dezinformaci neoznačil.

Podle britského deníku The Guardian je Johnson také nemocnější vážněji, než by byl „on sám nebo jeho úředníci ochotni přiznat“. List Daily Mail si pak k vlastnímu článku přizval odborníka, jenž uvedl, že při nákaze koronavirem hrozí zápal plic, když příznaky nemoci covid-19 přetrvávají tak dlouho, jako u britského premiéra.

K premiérově stavu se pak na Twitteru vyjádřila třeba i americká lékařka Dena Graysonová, podle médií odbornice na infekční choroby – ta tvrdí, že Johnsonův stav je vážný. Podle ní jsou to právě pacienti se závažnou formou covid-19, kteří jsou hospitalizováni. A příštích pár dní bude pro vývoj nemoci klíčových.

Premiér i nadále u kormidla

I přes zdravotní komplikace ale Johnson, který je už zhruba dva týdny v karanténě, zůstává ve vedení Británie. Britské BBC to potvrdil ministr pro bydlení a místní samosprávu Robert Jenrick. Uvedl, že doufá, že se premiér do Downing Street vrátí, jakmile nejdříve to půjde.

„V čele vlády pracoval extrémně tvrdě, neustále dostával aktuální informace. A to bude pokračovat i nadále,“ řekl BBC Jenrick. „Jsem si jistý, že ho to velmi frustruje jakožto člověka, který chce být přímo u kormidla. Nicméně je stále ve vedení,“ dodal ministr.

Reklama

Doporučované