Hlavní obsah

Bouře v britském parlamentu a budoucí eurokomisaři na koberečku kvůli střetu zájmů

Den očima Terezy Novákové.Video: Tomáš Dušek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled nejzajímavějších zpráv, které byste si neměli ve čtvrtek 26. září nechat ujít.

Článek

Bouře v britském parlamentu

Britský premiér Boris Johnson si dál nebere servítky. Tentokrát ale narazil. Silnou kritiku členů britského parlamentu schytal po prohlášení, že nejlepší způsob, jak uctít památku zesnulé poslankyně Jo Coxové, je „dotáhnout brexit do konce”. Je namístě připomenout, že právě ona před svou smrtí v roce 2016 usilovala o setrvání Británie v Evropské unii.

Včerejší bouřlivé jednání britského parlamentu završil končící předseda poslanců John Bercow. Ten atmosféru v dolní komoře označil za „nejhorší, co za 22 let zažil”. Projev premiéra Johnsona zkrátka nenechal nikoho chladným, ani britská média. Bulvární deník Daily Mirror například napsal, že Johnson „dosáhl nového dna”. List The Times včerejší dění v parlamentu označil za „drsné a nezvyklé” a zaměřil se rovněž na výzvy premiérovi, aby „zklidnil svůj jazyk“.

Eurokomisaři ve střetu zájmů

A teď zpráva pro země, které se narozdíl od Británie rozhodly v EU zůstat. Čtyři navržení eurokomisaři šli na kobereček kvůli pochybnostem o jejich majetkových poměrech. Museli doložit, že u nich v souvislosti s majetkem nehrozí v nové funkci střet zájmů. Eurokomisaři navržení Rumunskem a Maďarskem hlasováním právního výboru Evropského parlamentu neprošli. Jejich kandidatura je nyní pozastavena a nemohou se zúčastnit slyšení ve výborech plánovaných na příští týden. Česká zástupkyně Věra Jourová oproti tomu bez problémů prošla. Jsme rádi, že se střet zájmů neskloňuje pouze v souvislosti s českými politiky.

Pivo místo hasicího přístroje

Teď jedna bizarní situace, která se, možná překvapivě, nestala v ČR. Řidič na dálnici v Bavorsku uhasil požár svého automobilu pivem. Podle agentury DPA pohotově vytáhl několik lahví s pěnivým mokem z kufru auta a přivolaní hasiči už neměli co na práci.

Reklama

Doporučované