Hlavní obsah

Bouře Xavier si v Německu vyžádala nejméně 7 obětí

Bouře Xavier se prohnala Německem. Zastavila vlaky, poničila Berlín a vyvracela stromyVideo: Reuters

 

Reklama

Bouře Xavier z Německa zamířila do Česka a Polska. V Německu způsobila problémy hlavně v dopravě, zpožďovaly se i lety.

Článek

Nejméně sedm mrtvých a několik zraněných si vyžádala bouře provázená silným větrem a deštěm na severu a severovýchodě Německa. Německé dráhy kvůli ní zcela zastavily železniční dopravu v několika spolkových zemích. Uzavřená je mimo jiné spojnice mezi severem země a Berlínem, kde nefungovala ani příměstská dráha. Bouře pojmenovaná Xavier se přehnala přes sever a východ Německa a v pozdních večerních hodinách se přesunula nad Česko a Polsko.

Oběťmi živlu se stali především řidiči automobilů, na které spadly stromy či větve. Záchranáři z hlavního města hlásí i několik zraněných zasažených padajícími větvemi. Ve vážném stavu odvezla sanitka do nemocnice rovněž ženu v Brémách.

Bouře ochromila železniční dopravu ve Šlesvicku-Holštýnsku, Dolním Sasku, Brémách a Meklenbursku-Předním Pomořansku. Problémy na trati nastaly také v Sasku-Anhaltsku, Braniborsku a v širokém okolí saského Lipska. Po železnici se cestující nedostanou například na vytížených trasách z Hamburku a Hannoveru do Berlína. Ve dvou největších německých městech - Berlíně a Hamburku - bouře načas zastavila i městskou dopravu.

Dopravu na železnici na severu a severovýchodě země Německé dráhy zastavily až do odvolání především kvůli stromům, které popadaly na koleje či trakční vedení. Kdy bude provoz obnoven, není jasné, řekla mluvčí Německých drah. Podle ní nyní zaměstnanci drah zjišťují, zda jsou tratě průjezdné.

Hasiči v téměř dvoumilionovém Hamburku vyzvali odpoledne obyvatele, aby nevycházeli do ulic. Po několika hodinách varování odvolali. Kvůli nepříznivému počasí dnes hasiči v přístavním městě zasahovali více než 900krát.

Bouře postihla také letiště v Hamburku, Hannoveru a Brémách, kde řadě letadel zkomplikovala přistávací manévr, některé lety byly zcela zrušeny. Berlínská letiště Tegel a Schönefeld dočasně zastavila odbavování cestujících, večer jej ale obnovila. Cestující, kteří do německé metropole přiletěli, museli zůstat z bezpečnostních důvodů určitou dobu v letadlech.

Z bezpečnostních důvodů zavřely dnes odpoledne své brány obě zoologické zahrady v Berlíně. Padající větve a stromy by podle nich mohly ohrozit návštěvníky i zvířata. Ze stejného důvodu nefungovala síť příměstských vlaků, která je přitom pro dopravu v německém hlavním městě klíčová. Také berlínští hasiči hlásí zatím sedm stovek zásahů.

Bouře Xavier přinesla na sever Německa prudké přeháňky, silný vítr a nízké teploty. Na hoře Brocken v pohoří Harz naměřili vítr o rychlosti až 180 kilometrů v hodině. V následujících dnech by do Německa měl začít proudit polární vzduch.

Reklama

Související témata:

Doporučované