Hlavní obsah

Brandy, kiwi a kilo vepřového. Tyto položky podražily nejvíc

Foto: public domain

Ilustrační snímek.

Reklama

Celková inflace sice zpomalila tempo na stále vysokých 3,4 procenta, ale i v tomto čísle se ukrývají šampioni ve zdražování a zlevňování.

Článek

Češi se v polovině měsíce března ve velkém přesunuli do home office, začali šít roušky a péct domácí chleba. A to se projevilo také v obchodech.

Ukázala to data českých statistiků, která mimo jiné potvrdila dogma tržní ekonomiky, tedy, že pokud je po komoditě vysoká poptávka, roste její cena. A nemusí to být hned zlato nebo ropa, stačí se podívat na meziroční vývoj ceny droždí.

Pokud by spotřebitelé nakupovali po kilech, utratili by loni za kilogram kvasnic 93,36 koruny, zatímco letos by za něj dali už 116,69 koruny. Pokud by ho však sehnali, protože z droždí se stalo nedostatkové zboží.

„Poptávka je enormní. Odhadujeme, že oproti normálnímu průměru je přibližně pětinásobná. Zkombinovaly se Vánoce, Velikonoce a to celé se ještě musí vynásobit dvěma,“ uvedl dříve pro ČTK šéf předního výrobce droždí Lesaffre Česko Tomáš Podivínský.

Kromě samotného droždí lidé vykupují také jeho sušenou alternativu a směsi na domácí pečení chleba a jiného pečiva. Ani jejich výrobci nestíhají vyrovnávat náhlou poptávku.

Pečivo dodávané na pulty z velkopekáren meziročně prakticky nepodražilo, u bochníku chleba stoupla cena o zanedbatelných 1,3 procenta, toastový chléb naopak zhruba o totéž zlevnil. Cenovky se prakticky nehýbaly ani u bílého pečiva a na svém zůstal s cenou také kilogram hladké mouky.

K šampionům mezi položkami, za které Češi sáhnou do peněženek pro víc peněz, patří hlavně brandy. „Lepší alkohol“, do jehož ceny likérky i dovozci přenesli novoroční zvyšování spotřební daně, podražil meziročně o více než 38 procent. U fernetu se cenovky navyšovaly zhruba o 13 procent a u tuzemáku o necelých sedm procent.

Že však daně nejsou jediným hybatelem ceny na pultu, dokazuje na druhé straně whisky – pokud by si chtěl zákazník vytvrdit játra tímto destilátem, pořídil v březnu letošního roku litr o více než 13 procent levněji než před rokem. U piva ukázaly březnové cenovky mírný nárůst zhruba o tři procenta, naopak víno o necelá dvě procenta zlevnilo.

Trvalkou mezi položkami, které meziročně podražily nejvíc, ještě nějakou dobu zůstane vepřové na všechny způsoby: pečeně a kýta se v meziročním zdražování probojovaly do první desítky, bůček zůstal TOP 10 na dohled. Za tento druh masa Češi připlácejí o pětinu až čtvrtinu více než před rokem.

Majitel MP Krásno a předseda Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík dříve pro Seznam Zprávy vysvětlil, že současné zdražování jde na vrub nejen celkovému nedostatku masa na trhu, ale také oslabující koruně, která kvůli úderu koronaviru během dvou týdnů spadla z 25 korun za euro na 27 korun za euro. Každý dovezený kilogram vepřového se tak prodražuje zhruba o osm procent.

Které položky zlevňovaly

Spotřební koš ale nezná jen zdražování, řada položek naopak zlevnila. Kromě již zmiňované whisky klesla například cena mrkve nebo cibule.

Hodnotu cibule totiž v minulém roce vyhnala obrovská neúroda z roku 2018, kdy cena za kilogram této základní kuchařské zeleniny předčila například i banány. Řetězce na tento nedostatek reagovaly dovozem z celého světa, takže se na pultech českých obchodů objevil zástupce čeledi amarylkovitých například z Indie nebo z Nového Zélandu.

Podle prodejců je však pád ceny cibule pouze dočasným fenoménem, protože v obchodech už došly české zásoby a řetězce se opět musí obrátit do zahraničí. A také proti nim působí slabší koruna.

„Zelenina teď zdražuje a hlavně – zdražovat teprve bude. Je to dáno celkovým vývojem cen na evropském trhu,“ řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Důvodů je podle něj několik. Loňská úroda nebyla nejlepší a k tomu se přidala i koronavirová nákaza, která přinesla zdražení na celém trhu. V Česku se to pak potkává i s větší spotřebou zeleniny – lidé jsou doma a více vaří.

Reklama

Doporučované