Hlavní obsah

Brazílie hlásí přes milion nakažených koronavirem

Foto: Profimedia.cz

V Brazílii rychle přibývá úmrtí na covid-19. Nemoci podlehlo už téměř 50 tisíc lidí.

Reklama

aktualizováno •

Počet lidí nakažených koronavirem v Brazílii překročil hranici jednoho milionu, za den přibylo rekordních 54 771 případů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na brazilské ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Tamní ministerstvo registruje od začátku epidemie 1 032 913 potvrzených nákaz koronavirem a s nemocí covid-19 spojuje 48 954 úmrtí. Počet mrtvých je tak o 1206 vyšší než v předchozím dni. Brazílie je druhou nejhůře postiženou zemí světa za Spojenými státy, a to co do počtu infikovaných i co do počtu úmrtí.

Vzhledem k chaotické reakci brazilských úřadů na šíření nemoci covid-19 je podle expertů složité určit, kdy epidemie v této zemi s 210 miliony obyvatel vyvrcholí. Nákaza nyní postupuje dál do vnitrozemí a do chudších regionů, zatímco velká města navzdory růstu počtu případů ruší karanténní opatření.

Koronavirus se poprvé v Brazílii objevil na konci února, kdy se do země vrátil z Evropy nakažený podnikatel ze Sao Paula, uvedla agentura Bloomberg. Za uplynulé tři týdny Brazílie v počtu úmrtí předstihla Španělsko, Itálii i Británii. Počet infikovaných se za tři týdny více než zdvojnásobil.

Podle expertů je navíc infikovaných mnohem více, než uvádějí oficiální statistiky. Vědci z univerzity ve městě Pelotas ve své nejnovější studii zahrnující 120 měst uvedli, že na jednu potvrzenou diagnózu připadá odhadem šest neodhalených případů.

S koronavirem bojují i v Mexiku

Za posledních 24 hodin přibylo v Mexiku 5030 nových případů infekce. Celkový počet nakažených tak vzrostl na 170 485. Podle vlády je ale množství nakažených v zemi ve skutečnosti zřejmě podstatně vyšší. Úmrtí má Mexiko 20 394. Za den v zemi přibylo dalších 647 obětí. V pořadí zemí s nejvyšším počtem úmrtí s koronavirem je Mexiko sedmé za USA, Brazílií, Británií, Itálií, Francií a Španělskem.

Čína má strach z druhé vlny

V pevninské Číně bylo za poslední den zjištěno dalších 27 nových případů nákazy koronavirem, z toho 22 v Pekingu. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na údaje čínské Národní zdravotnické komise.

O den dříve z 32 nových případů bylo 25 v hlavním městě, kde se tento týden po odhalení nového ohniska infekce obnovovala karanténní opatření, aby se zabránilo dalšímu šíření nákazy. V nové vlně epidemie, kterou podle čínských úřadů vyvolal virus dovezený z Evropy, se v Pekingu už nakazilo přes 200 lidí.

Nákaza se šíří na německých jatkách

V Německu testy potvrdily za poslední den nákazu koronavirem u 601 dalších lidí. Je to méně než páteční údaj, kdy bylo nově infikovaných 770, ale znatelně více než v předchozích dnech, kdy bylo nových případů méně než 400.

V posledních týdnech trápí Německo výskyt koronaviru v řadě masokombinátů. Na jatkách firmy Tönnies ve městě Rheda-Wiedenbrück, která jsou jedna z největších v celém Německu, hygienici ve čtvrtek evidovali 730 infikovaných. Firma i celé odvětví čelí kritice kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám zaměstnanců ze zahraničí, kteří žijí ve stísněných prostorech ve společných ubytovnách. Dalším lokálním ohniskem je obytný komplex v Göttingenu ve spolkové zemi Dolní Sasko, kde se koronavirem nakazilo 100 lidí. Úřady proto nařídily týdenní karanténu 700 tamních obyvatel.

Reklama

Doporučované