Hlavní obsah

Zapálený fitness trenér, který dával lekce dětem. To byl Australan, který přijel na Zéland vraždit

Terorista Brenton Tarrant (28).

Reklama

Terorista, který živě na Facebook vysílal útok na mešitu a byl obviněn z vraždy, se jmenuje Brenton Tarrant a je mu 28 let. Je ultrapravicovým extremistou z Austrálie, který nenávidí muslimy a inspiroval se známým teroristou Andersem Breivikem.

Článek

„Jsem obyčejný běloch, který se narodil do rodiny s nízkými příjmy, jenž se rozhodl postavit se za to, aby zajistil budoucnost pro své lidi.“ Takto se v čtyřiasedmdesátistránkovém manifestu, který zveřejnil před útokem na mešity v novozélandském městě Christchurch, popsal Australan Brendon Tarrant.

Tarrant se chce mstít za tisíce obětí zahraniční invaze. Konkrétně přitom zmiňuje například jedenáctiletou Ebbu Akerlundovou, která zahynula při teroristickém atentátu ve Stockholmu v roce 2017. Za tento útok s pěti mrtvými byl k doživotnímu trestu odsouzen uzbecký občan a stoupenec teroristické sítě Islámský stát Rakhmat Akilov.

Vzhlíží k norskému extremistovi

Největším vzorem Tarranta byl norský pravicový extremista Breivik, který v červenci 2011 zabil při atentátech v norské metropoli Oslo a okolí 77 lidí. Breivik nejprve 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm osob.

Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora mládežnického křídla Dělnické strany na nedalekém ostrově Utöya. Breivik kritizoval tehdy vládnoucí Dělnickou stranu z podpory multikulturalismu a ohrožování norské identity. V roce 2012 byl za terorismus odsouzen k 21 letům vězení.

„Četl jsem texty Dylanna Roofa a mnoha dalších, ale skutečnou inspiraci jsem získal od Anderse Behringa Breivika,“ napsal. Zmíněný Dylann Roof v roce 2015 v kostele v Charlestonu v americkém státě Jižní Karolína zastřelil devět černošských věřících.

O svých rodičích říká, že jsou skotského, irského a anglického původu. „Měl jsem normální dětství, bez větších problémů. Vzdělání mě v mých školních letech příliš nezajímalo, a tak akorát jsem dosáhl na známku, se kterou jsem prošel dál,“ píše o sobě terorista.

Tarrant uvedl, že se dočasně přestěhoval na Nový Zéland, aby tam naplánoval útok a připravil se na něj, nakonec se v zemi rozhodl zůstat. Předtím hodně cestoval za peníze, které získal skrz podnikání prostřednictvím kryptoměny Bitconnect, podíval se například do Severní Koreje nebo Pákistánu.

Podle stanice ABC News předtím pracoval dva roky ve fitness centru ve městě Graft v Novém Jižním Walesu. Podle výpovědí jeho bývalých kolegů, které získala australská média, byl velmi zapáleným pracovníkem.

Nadšeně se angažoval v projektu, který nabízel sportovní lekce dětem zadarmo. Podle manažerky centra Tracey Grayové se vůbec neprezentoval jako někdo, koho by zajímaly střelné zbraně, natož kdo by byl schopen takového činu jako pátečního útoku. V Tarrantovi se muselo něco změnit na jeho cestách po světě, míní Grayová.

Reklama

Doporučované