Hlavní obsah

Brexit „úplně natvrdo“ by Premier League zasadil těžkou ránu. A uškodil by i Čechům

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Angažmá (nejen) českých fotbalistů v Anglii se v blízké době mohou výrazně zkomplikovat

Reklama

Článek

Svět se mění a nic netrvá věčně. Ani členství Velké Británie v Evropské unii. O tom, jak nepříjemné důsledky může brexit přinést fotbalové Premier League, debatovali v aktuálním vydání pořadu Angličan Jiří Hošek, Karel Häring a Luděk Mádl.

Víte, že Petr Čech dostal nabídku na působení v anglické fotbalové Premier League už v roce 2002, ale tehdy z toho sešlo? V té době Česko ještě nebylo členem Evropské unie. A na gólmana původem z Plzně se tedy vztahovaly přísné podmínky pro udělení pracovního povolení. Ony podmínky, vycházející především z počtu absolvovaných reprezentačních startů, v té době Petr Čech ještě nesplňoval. A tak zamířil do francouzského Rennes a londýnskou Chelsea posílil až v roce 2004, kdy už byl stejně jako další Češi občanem EU.

Jenže teď už pro změnu není členem Unie právě Velká Británie. A to může v otázce pracovního povolení vykázat velké problémy řadě lidí, dokonce i fotbalistům. Tvář kosmopolitní Premier League, chlouby fotbalové Anglie, se tak v dohledném horizontu může výrazně změnit. V návrzích, jak řešit důsledky brexitu, figuruje i varianta, že se profesionálnímu fotbalu nebudou činit žádné ústupky. V tu chvíli by se buď znemožnilo, nebo přinejmenším výrazně zkomplikovalo naplnění snu mnoha evropských fotbalistů o angažmá v anglické lize – nemuseli by v ní totiž dostat pracovní povolení.

„Cizinců z EU, co už nyní v Británii žijí a pracují, se to coby starousedlíků nebude týkat. Jestli někde visí otazníky, tak nad příchody nových hráčů. Případně nad osudy mladých Čechů, co nyní působí v anglických fotbalových akademiích nebo mládežnických týmech,“ míní Jiří Hošek. „To mi připomnělo, jak Luděk Mikloško v roce 1990, dávno po uzavření své smlouvy s West Hamem, ještě nějaký čas seděl doma v Ostravě na kufrech a čekal, zda mu britské úřady dají zelenou, že do Londýna může zamířit a obdrží tam i kýžené pracovní povolení,“ vybavil si Karel Häring z časopisu Football Club.

Jak vážná je situace kolem následků brexitu v anglickém fotbale? Kdo spolurozhoduje o tom, které řešení bude nakonec v této věci přijato? Bude to varianta, která jen kosmeticky pozmění stávající podmínky, nebo půjde o nejtvrdší možný výklad připomínající časy právě Luďka Mikloška?

Poslechněte si v přehrávači nahoře čerstvého Angličana, ve kterém fotbaloví experti proberou i komplikace v práci s videorozhodčím nebo trable Tottenhamu, jemuž prostě došli útočníci.

Angličan

Fotbalový pořad Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel, výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu!

Každý týden exkluzivně na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Také rádi posloucháte? Napište nám své postřehy, připomínky nebo tipy na mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované