Hlavní obsah

Brigitte Macronová zpět ve školních lavicích, bojuje po svém s vysokou nezaměstnaností v zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Brigitte Macronová zpět ve školních lavicích, po čtyřech letech se vrátila k povolání učitelky.

Reklama

Francouzská první dáma Brigitte Macronová se vrací do školních lavic. Jako lektorka literatury bude jednou měsíčně docházet do nového vzdělávacího centra pro dospělé na pařížském předměstí. Nezaměstnaní tak dostanou novou šanci do života.

Článek

Jsou to čtyři roky, kdy se Brigitte Macronová vzdala své pedagogické dráhy, aby podpořila tu politickou svého manžela, francouzského prezidenta. Teď se Macronová vrací mezi studenty, a to v rámci vlastního projektu vzdělávacího centra na pařížském předměstí v Clichy-sous-Bois.

Do prvního školního roku vstupují studenti ve věkovém rozmezí 25–48 let, kteří z nějakého důvodu nedodělali školu a jsou nezaměstnaní. Více než 70 % všech studentů tvoří ženy samoživitelky. Míra nezaměstnanosti ve Francii dlouhodobě nepadá pod 8,5 % a téma patří mezi hlavní předvolební pilíře celého politického spektra.

„Nesmíme vyučovat úplně klasicky školně, nebo třetinu studentů ztratíme,” odpověděla první dáma na otázku francouzského deníku Le Parisien, jak budou vypadat její hodiny.

Brigitte pochází ze zámožné rodiny výrobců čokolády v Amiensu. Před tím, než byl Macron zvolen prezidentem, pracovala jako učitelka a v roli pedagožky se také s Macronem poprvé setkala. S patnáctiletým Macronem se seznámila v roce 1993 na jezuitském gymnáziu v La Providence v Amiensu, kde ho učila francouzštinu a latinu.

Aktivní první dáma

„Mezi dosavadními francouzskými prvními dámami Brigitte Macronová patří určitě k těm aktivnějším, vlivnějším a také mediálně sledovanějším,” popsal pro Seznam pozici Macronové politolog Sciences Po Lukáš Macek.

Vysvětluje také, že francouzské první dámy mají obecně podobné postavení jako v jiných západoevropských demokraciích. Podporují především různé bohulibé činnosti. Aktivnějšího zapojení se Macronové do vyučování a do boje s nezaměstnaností si přece jen francouzská média všímají.

A nejen média, francouzský ministr školství Jean-Michel Blanquer se nechal slyšet, že pokud bude projekt „Live” úspěšný, bude ho chtít v příštích letech rozšířit plošně. „Uděláme z toho veřejnou politiku,” řekl podle Le Parisien ministr.

Skupina mladých nezaměstnaných byla ve Francii dlouho přehlíženou skupinou. Oproti například Kanadě nebo skandinávským zemím. Specialista vzdělávání Eric Charbonnier pro Le Parisien k tomu dodává: „Máme málo vyvinuté projekty, které dávají druhé šance, takže každá snaha je k dobru,” popisuje iniciativu Macronové.

Každý student centra, kterému přezdívají „Live” (L‘Institut des vocations pour l‘emploi), má právo na 35 hodin seminářů a lekcí týdně. Pokud budou studenti docházet pravidelně, získají také 1 000 eur jako příspěvek do další životní etapy.

Projekt první dámy financuje skupina LVMH. Tedy koncern s luxusním zbožím, jehož základ tvoří Louis Vuitton a Moët Hennessy.

Reklama

Doporučované