Hlavní obsah

Británie se chová jako malé dítě, které neví, co chce, říká Sedláček k tanečkům kolem brexitu

Ekonom Tomáš Sedláček k okolnostem i důsledkům brexitu.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

I podle nejoptimističtějšího odhadu bude Británie na odchodu z Unie tratit 100 miliard liber ročně, odhaduje sama britská vláda.

Článek

A analýza britského kabinetu přidává ještě jeden odhad: brexit dlouhodobě zpomalí ekonomiku v řádech několika procent ročně.

„Žádná studie naopak nepřišla s tvrzením, že by snad britská ekonomika na tom mohla být po brexitu lépe,“ dodává v rozhovoru pro Televizi Seznam Tomáš Sedláček a vysvětluje: „Celá Evropská unie byla totiž dělána s tím, aby se nám lépe obchodovalo.“

Negativních důsledků i nepříliš vhodných podmínek pro oddělení od evropského společenství si je vědoma zřejmě i většina poslanců britské Dolní sněmovny, která v úterý večer dohodu s Unií o vystoupení odmítla – proti bylo dokonce 230 z nich, což je největší prohra vládnoucí strany v historii Velké Británie.

Ještě horší důsledky bude podle Sedláčka brexit mít, pokud proběhne bez dohody. „Já si to představuji tak, jako kdybyste vašemu odběrateli dodávali, i když vám skončila smlouva,“ říká k tvrdému brexitu Sedláček a pokračuje: „Dopadne to na automobilový průmysl, na odvětví, která jsou mírně sofistikovaná, těžce bude postižen farmaceutický průmysl a to samé platí o finančním světě.“

Londýn je přitom považovaný za finanční centrum Evropy.

Jako malé dítě

Tanečky kolem odchodu Británie z Unie, která se k němu rozhodla v roce 2016, ale teď si svým krokem není jistá a postupně z něj couvá, připomínají podle Sedláčka chování malého dítěte. Problém podle něj taky je, že referendum o vystoupení sice řeklo, co Británie nechce, ale už neřeklo, co vlastně chce.

„To je, jako kdybyste svému dítěti přinesla k večeři krupicovou kaši s čokoládou a ono řeklo: ‚Ne.‘ Tak se zeptáte, co by teda chtělo a slyšíte mlčení. Tak mu přinesete třeba chleba se šunkou a dítě zase řekne: ‚NE‘,“ připodobňuje Sedláček a dodává: „Zatím to ale vypadá, že nebude večeře,“ uzavírá Sedláček.

Na celý rozhovor s makroekonomem ČSOB se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované