Hlavní obsah

Británii dál chybí řezníci. Maso putuje ke zpracování do EU a pak zase zpět

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Británie kvůli nedostatku řezníků vyváží hovězí maso ke zpracování do Irska. Výrobcům proto rostou náklady. V odvětví chybí přibližně 10 000 kvalifikovaných pracovníků.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Výrobci kvůli nedostatku místních řezníků posílají hovězí maso do Irské republiky. Na informaci Britského sdružení zpracovatelů masa (BMPA) upozornil web Independent.

Producenti vepřového masa se pak podle webu BBC chystají posílat prasata na porážku do Nizozemska. Takto vyvezené maso nemůžou obchodníci prodávat jako britské vepřové, podotkl web BBC.

Podle BMPA bude každá zásilka masa vyvezená do Irska a Nizozemska stát 1 500 liber (45 000 Kč). Tato částka zahrnuje poplatky za přepravu a také celní požadavky spojené s brexitem. Každý takový náklad totiž musí být opatřen vývozním zdravotním osvědčením.

Maso vyvážené ze Spojeného království do Evropské unie v současné době prochází kontrolami. Opačným směrem to ale neplatí. Zavedení kontrol dovozu potravin a živočišných produktů Británie odložila na červenec 2022.

Tyto manévry s masem nezastavilo ani to, že britská vláda minulý měsíc dočasně rozšířila vízový režim pro sezónní pracovníky i na řezníky. Cílem bylo kromě jiného zabránit rozsáhlému vybíjení zdravých prasat na farmách. To hrozilo z důvodu nedostatku kapacit na jatkách a v masokombinátech. Podle Národní asociace prasat (NPA) dosud bylo usmrceno 10 000 zvířat a vybíjení pokračuje.

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků

Množství nezpracovaného vepřového masa, jehož je Spojené království významným vývozcem, v zemi narůstá. Podle BBC je na vině nedostatek kvalifikovaných pracovníků, stejně jako problémy s vývozem a snížená poptávka z Číny.

Předseda BMPA Nick Allen uvedl, že ve Spojeném království v odvětví výroby masa chybí přibližně 10 000 kvalifikovaných pracovníků. Podle webu Independent Allen také uvedl, že krize pramení ze základních problémů, které se objevily po brexitu. „Určitě to souvisí s brexitem, ale také s rozhodnutími o imigraci, která naši politici od brexitu činí,“ řekl.

„Je to známka toho, do jak zoufalé situace se dostáváme. Co se týče hovězího masa, Irové mají přístup ke spoustě pracovníků,“ řekl Allen s tím, že Irsko v zemi umožňuje pracovat i řezníkům ze zahraničí.

„Je třeba uvolnit imigrační pravidla, abychom mohli přijmout zkušené lidi a nemuseli je školit. To by pomohlo vyřešit okamžitý krátkodobý problém. Pak je třeba přilákat, přijmout a vyškolit lidi ve Spojeném království. To však není okamžité řešení, protože potrvá 18 měsíců nebo déle, než tyto lidi vyškolíme,“ uvedl Allen.

Minulý měsíc britská vláda souhlasila s vydáním 800 dočasných víz pro kvalifikované zahraniční řezníky, kteří budou v Británii smět pracovat až po dobu šesti měsíců. Zemědělci a zpracovatelé masa, kteří čekají na jejich příjezd, je však neočekávají dříve než koncem listopadu.

„Říkali jsme, že nám chybí 10 000 až 12 000 těchto pracovníků, 800 není příliš mnoho, navíc bylo jasně řečeno, že je to jen na šest měsíců a pak zase odjedou,“ dodal předseda BMPA.

„Bohužel se celé této situaci dalo předejít, kdyby vláda jednala dříve. Balíček opatření oznámený v říjnu byl sice velmi vítaný, ale zatím nevidíme žádný přínos. I když opatření fungují tak, jak mají, bude trvat nějakou dobu, než se na farmách nějak smysluplně projeví,“ řekla podle BBC výkonná ředitelka Národní asociace prasat Zoe Daviesová.

Brexit doprovázejí potíže

V září britští zpracovatelé masa varovali před citelným zpožďováním při porážení a dodávkách masa kvůli akutnímu nedostatku oxidu uhličitého (CO2). Ten je zásadní například při vakuovém utěsnění obalů.

Britské sdružení zpracovatelů masa zastupuje přibližně 90 procent tamních producentů. Produkci masa v Británii už v červenci zasáhl rostoucí počet nakažených onemocněním covid-19. Kvůli nedostatku pracovníků, kteří museli do izolace, tamní masokombináty zavírají. Předseda BMPA Nick Allen už tehdy varoval, že dodavatelé jsou „na pokraji kolapsu“.

V září se, rovněž kvůli nedostatku pracovníků, ve Velké Británii tvořily dlouhé fronty u čerpacích stanic. Pohonných hmot byl v zemi dostatek, na pumpy je kvůli chybějícím řidičům nákladních aut ale neměl kdo dovézt. Ceny benzinu a nafty podle webu The Guardian v zemi dosahují rekordních hodnot.

Po odchodu Británie z Evropské unie se také rozhořel konflikt s Francií o právech na rybolov v britských teritoriálních vodách. Obě strany se tehdy dohodly, že v těchto vodách evropští rybáři mohou nadále lovit, ale musí prokázat, že v nich lovili i před brexitem.

Podle Francie má Spojené království příliš vysoké požadavky na dokumentaci a velkou část žádostí francouzských rybářů zamítá. Spor se vyostřil minulý týden, když Francie pohrozila, že zavede cílená opatření, jako jsou přísnější kontroly britského zboží přicházejícího do Francie nebo uzavření francouzských přístavů pro britské rybářské lodě.

Reklama

Doporučované