Hlavní obsah

Britský premiér přirovnal svého hlavního rivala Corbyna ke Stalinovi

Foto: Flicker.com / chathamhous

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

K sovětskému diktátorovi Josifu Stalinovi přirovnal dnes britský premiér Boris Johnson svého hlavního rivala, lídra opozičních labouristů Jeremyho Corbyna. Po rozpuštění parlamentu dnes oficiálně začala kampaň před parlamentními volbami, které se uskuteční 12. prosince.

Článek

Johnson po schůzce s královnou voličům v projevu slíbil, že dotáhne do konce plánovaný odchod Británie z Evropské unie. Vítězství labouristů by podle něj znamenalo další odklad brexitu. Corbyn slíbil voličům „opravdovou změnu“.

„Tragédií moderní Labouristické strany pod vedením Jeremyho Corbyna je, že niterně nenávidí motivaci ziskem,“ uvedl britský premiér v článku v konzervativním listu The Daily Telegraph.

„Předstírají, že je jejich nenávist namířena jen na určité miliardáře – a ukazují prstem na jednotlivce s radostí a pomstychtivostí, jakou nikdo neviděl od doby, kdy Stalin pronásledoval kulaky,“ dodal Johnson a použil přitom ruského výrazu pro majetné rolníky.

Sovětský diktátor Stalin na konci 20. let minulého století nařídil kulaky „jako třídu“ zlikvidovat. Následovalo zatýkání, deportace a fyzická likvidace relativně bohatých sedláků.

Pokud by se podle Johnsona dostali labouristé k moci, zvedli by daně tak zlovolně, že by to zničilo prosperitu Spojeného království. Zvýšení daní by se podle něj dotklo důchodů, obchodů, dědictví i nemovitostí.

Corbyn označil na Twitteru Johnsonovy výroky za „nesmysly, se kterými superbohatí přicházejí, aby se vyhnuli tomu, že budou platit o trochu více na daních“. Později dodal, že labouristé chtějí mimo jiné zlepšit situaci ve zdravotnictví, „vyřešit brexit za šest měsíců“ či nastartovat „zelenou průmyslovou revoluci“.

Premiér Johnson se dnes setkal s královnou Alžbětou II., kterou informoval o rozpuštění dolní komory parlamentu. Po schůzce uvedl, že královna souhlasila s uspořádáním voleb v navrhovaném prosincovém termínu. Začala tím pětitýdenní předvolební kampaň.

V projevu před sídlem britských premiérů v Downing Street Johnson řekl, že si volby nepřál, nebyla ale podle něho jiná možnost, jak nastalou situaci kolem brexitu vyřešit. Parlament byl podle něj paralyzovaný, odmítal splnit přání lidu vyjádřené v referendu z roku 2016 a zařídit odchod z EU.

Premiér se vymezil především vůči labouristům. Voliči podle něj mají na výběr mezi cestou vpřed s konzervativci a dalšími odklady brexitu s labouristy. Zvolit Corbyna do premiérského křesla by podle Johnsona znamenalo, že se rok 2020 ponese ve znamení dvou referend: jednoho o brexitu, druhého o nezávislosti Skotska. „Pojďme dokončit brexit,“ vyzval na závěr.

Jak ukázal nový průzkum agentury YouGov, podpora konzervativců v uplynulých dnech mírně klesla, konkrétně o dva procentní body. Nyní by je volilo 36 procent dotazovaných, zatímco labouristy 25 procent. Pro liberální demokraty by hlasovalo 17 procent voličů, což je o jeden procentní bod více. Podpora Strany pro brexit zůstává stejná, volilo by ji 11 procent respondentů. Průzkum byl proveden 5. a 6. listopadu a účastnilo se ho 1 667 dotazovaných.

Předčasné parlamentní volby mají především vyřešit pat kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie. Po několika odkladech je nyní jeho termín stanoven na 31. ledna 2020. Očekává se ale, že roli v nadcházející předvolební kampani budou hrát i jiná témata než brexit, například zdravotnictví.

Reklama

Doporučované