Hlavní obsah

Britští vědci začínají rozumět indické mutaci. Stát spouští opatrný poplach

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z útrob britského Sangerova institutu, kde se monitoruje výskyt nových variant.

Reklama

Británie poučená okolnostmi zrodu tzv. britské varianty pociťuje nepříjemné déjà vu. Vědci bijí na poplach kvůli šíření tzv. indické varianty koronaviru. Dat je ale málo a nic není jisté. Vládu v Londýně čeká těžké rozhodování.

Článek

Odborníci z poradního panelu SAGE opět po několika měsících zažívají situaci, kdy se usilovně prokousávají hustou mlhou nejistoty ohledně toho, jestli šíření nové, znepokojivé varianty vyžaduje přísnou reakci. Tuší, že až se dopracují k finální a jisté odpovědi, zjistí, že buď reagovali přehnaně, nebo naopak pozdě. Tak se dá zhruba popsat aktuální dění v panelu klíčových vědeckých poradců britské vlády, píše deník The Times.

Vědce znepokojuje zrychlení šíření indické varianty viru B.1.617.2. Podle čtvrtečního prohlášení úřadů už monitoring tento týden odhalil 1 313 případů této dosud ještě hodně neprozkoumané varianty, zatímco ještě minulý týden bylo číslo víc než dvakrát menší – činilo 520 případů. Nejvíc se varianta šíří v Londýně a na severozápadě Anglie.

Zvažuje se změna v očkování, ve hře jsou i místní lockdowny

„V tuto chvíli existuje velmi široká škála vědeckých názorů na to, co by se mohlo stát. Chceme se ujistit, že podnikneme všechny obezřetné a opatrné kroky, které se nabízejí, takže dnes probíhají schůzky, abychom zvážili, co přesně musíme udělat. Nevylučujeme nic,“ řekl k věci ve čtvrtek premiér Boris Johnson s tím, že se cítí být těmito zprávami „znepokojen“.

Aktuálně platí, že pondělní další vlna rozvolnění má proběhnout podle plánu. Mají se například otevřít vnitřní prostory hospod, hotely, kina či krytá sportoviště a tak dále. Britská média od pátečního rána informují zatím jen o sporadických výjimkách zavedených na lokální úrovni.

Část vědců, která volá po odložení rozvolnění, tak zdá se alespoň v tuto chvíli nebude vyslyšena. Johnson sice nevyloučil například možnost zavedení lokálních lockdownů v místech, kde se indická varianta šíří, ale podle britského tisku to spíš vypadá, že vláda momentálně zvažuje odpovědět na nejistou hrozbu změnou v očkovacím systému.

Scénář číslo jedna: Doočkovat nejzranitelnější

The Times píší o 10 milionech lidí, kteří by mohli v rámci uskutečnění jedné ze zvažovaných změn dostat dřív svou druhou dávku vakcíny. Šlo by o zbytek těch nejohroženějších, kteří ještě druhou dávku kvůli britské strategii zpožďovat její aplikaci nedostali. Cílem tohoto scénáře je ochránit co nejdřív všechny ohrožené, a zamezit tak náporu na nemocnice při potenciální třetí vlně, kterou by mohla indická varianta způsobit.

Proti je ale fakt, že britská očkovací strategie dosud fungovala dobře a klesající počty nově nakažených ukazují, že rozhodnutí naočkovat víc lidí jednou dávkou za cenu opoždění druhé se vyplatilo. Kromě toho zrovna tento týden vyšla nová studie Birminghamské univerzity ve spolupráci s anglickým úřadem veřejného zdraví, která potvrdila, že u lidí nad 80 let má vakcína od Pfizeru díky zpoždění druhé dávky třiapůlkrát víc protilátek než při standardním režimu.

Scénář číslo dvě: „Nárazové očkování“

Dalším scénářem, který by podle některých vědců mohl pomoci, je „nárazové očkování“ pro všechny nad 18 let ve vytyčených oblastech, kde se varianta šíří nejvíc. The Guardian píše, že v posledních dnech už to vypadalo, že se k tomuto scénáři přejde v okrese Blackburn a Darwen, kde podle Sangerova institutu, vyhlášeného po celém světě skvělou sekvenační kapacitou, indická varianta tvoří už přes 50 % případů.

Že se tento krok zvažuje nejdřív ve čtvrtek, potvrdilo ministerstvo, zdroje z rady konkrétních měst pak měly uvést, že je rozhodnuto a nárazové očkování bude. Nakonec ale došlo ke zvratu a oficiálně bylo oznámeno, že očkovací kampaň bude v městech probíhat podle národního plánu. Zavedení této strategie nicméně podle ostrovních médií vláda dál zvažuje.

Práci vědcům paradoxně ztěžuje pomalé šíření

Žádné velké rozhodnutí tak zatím nepadlo a situace v Británii by se dala popsat spíše jako plná pohotovost nebo opatrný poplach před potenciální hrozbou než její spatření v plné velikosti a varování do světa, které následovalo po pochopení vlastností tzv. britské varianty.

V daných oblastech nicméně už bylo zavedeno „nárazové testování“, jež se Británii osvědčilo při boji proti tzv. jihoafrické mutaci. Díky němu se podaří odchytit víc asymptomatických případů a zlepší se povědomí o tom, jak se varianta šíří. Z toho, co zatím britští vědci pozorují, se toho totiž i přes skvělou přípravu a zkušenost s britskou mutací nedá vyčíst nic víc, než že indická B.1.617. skutečně může nebezpečně zamíchat kartami stejně, jako to na podzim a v zimě udělala B.1.1.7, či ještě hůř, ale také nemusí.

Zodpovědět tuto urgentní otázku je nyní pro britské vědce těžké. Z velké části i proto, že pandemie je v zemi na ústupu, případů je málo a dynamika šíření nové varianty není „dobře vidět“. Vzpomínka na loňský podzim, kdy to s britskou variantou vypadalo podobně, ale nikoho nenechává na pochybách, že se to může rychle změnit, a jednat je proto třeba co nejdřív.

Reklama

Doporučované