Hlavní obsah

Brněnská zoo ukázala lví mláďata. Pokřtil je tenista Štěpánek, vybral jméno pro samce

Lvíčata v brněnské zoo pokřtil tenista Radek Štěpánek, který zvolil pro samce jméno Akashinga.Video: Zoologická zahrada Brno

 

Reklama

Lvíčata narozená na konci roku 2017 už mají jména. Lidé se je dozvěděli na křtu, který se uskutečnil dnes ve 14 hodin. Zoo zároveň zveřejnila videozáběry mláďat.

Článek

Bývalý tenista Radek Štěpánek se stal kmotrem dvou mláďat lva konžského v brněnské zoologické zahradě. Samečkovi vybral jméno Akashinga, samičce vybírali jméno lidé, sešlo se 2000 hlasů a vybrali jméno Anoona.

Mláďata se narodila na sklonku loňského roku 29. prosince. Pro matku Kivu jde o první mláďata v jejím životě.

Křtu se zúčastnily stovky návštěvníků, ti však měli na lvy omezený výhled. Zvířata se totiž schovávala za spadlým stromem. Mláďata šelem jsou obvykle velkým tahákem nejen brněnské zoologické zahrady, podobné oblíbenosti se těší medvíďata.

Důvodem odstupu křtu od narození je i to, že zdaleka nebylo jisté, že lvíčata přežijí. Lvice se teprve o potomky učí pečovat, vzhledem k tomu, že jsou její první. Ošetřovatelé nechali péči plně na ní, aby si osvojila mateřské instinkty.

Lvi žijí v brněnské zoo teprve od loňského července. Druhem samice Kivu je samec Lolek. Kivu se narodila v říjnu 2012 v Lisabonu, do Brna se přesunula z Ústí nad Labem. Lolkovi jsou tři roky a do Brna jej přivezli z Gdaňsku. Lidé mohli lvy v Brně vidět po 14 letech poprvé v srpnu, kdy se otevřela expozice na 5000 metrech čtverečních v sousedství Africké vesnice.

Lvi konžští obývají jihozápad Afriky, kde se přizpůsobili extrémním podmínkám pouští Kalahari a Namib. Poslední brněnský lev před jejich příchodem, samec Bali, odešel do Zoo des Sables dˊOlonne ve Francii v roce 2003. Důvodem byly nevyhovující podmínky pro chov těchto šelem. Brněnská zoo chovala lvy nepřetržitě od roku 1953 a například v letech 1962 až 1972 odchovala 11 lvíčat.

Lvíčata se narodila 29. prosince, první přišlo na svět v 19:53, druhé ve 23:55. Pro samici Kivu je to první zkušenost s porodem a starostí o potomky.

Samice lva konžského (Panthera leo bleyenberghi) Kivu se narodila 12. 10. 2012 v portugalském Lisabonu. Do brněnské zoo přijela 11. 7. 2017 z ústecké zoo. Samec Lolek na Mniší horu přicestoval přesně o týden později z polského Gdaňsku, kde se také 14. 7. 2015 narodil. Poslední narození lvů se v brněnské zoo datuje do roku 1993.

Reklama

Doporučované