Hlavní obsah

Brněnské gastropodniky bojují o přežití, chybí tržby od studentů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnské gastropodniky dělají vše pro to, aby si i přes druhou letošní uzávěru udržely zákazníky a nezkrachovaly. Některé restaurace otevřely výdejní okénka, případně začaly s rozvozem produktů.

Článek

Jiné však už byly nuceny zavřít, protože jim po první vlně koronaviru nezbyly finanční rezervy. Prakticky všude chybí a budou chybět jarní a podzimní tržby od vysokoškolských studentů, vyplynulo z ankety ČTK.

Například majitel pivnice U Sedláka, kterou v centru Brna provozoval deset let, rezervy vyčerpal už na jaře. „Protože byla pivnice v centru města, platil jsem nájem 70.000 korun měsíčně a pronajímatel mi nechtěl dát slevu. Jsem závislý na studentech,“ řekl ČTK majitel, který si nepřál uvést jméno. „Lidé taky začínali chodit večer kolem osmé, a když vláda vydala zavření hospod od osmi, byl to konec,“ doplnil.

O otevření okénka neuvažoval, protože je to nákladné. Kuchyně musí být v provozu a u okénka musí být další obsluha. Rozvoz také nepřipadal v úvahu, protože jsou potřeba peníze na auta a zaměstnance. „Manželka má taky hospodu, ale má zahrádku, takže v létě nějaké tržby měla. Teď jsem bez práce a vydělává jen ona. Máme dvě děti a úvěry, najdu si práci v jiném oboru,“ uvedl.

Kavárna Kobliha v Pekařské ulici byla na druhou vlnu koronaviru nachystaná. „Na rozdíl od té první, kdy jsme ze dne na den neměli práci, teď jsme připravení. Máme v provozu okénko, rozvážíme a budeme rozšiřovat náš e-shop,“ uvedl pracovník Michal Tenkrát. E-shop doplní o reklamní předměty, vína a náplně do koblih, které jsou u zákazníků oblíbené. Také zvažují, že jeden den týdnu začnou rozvážet do jiných měst.

Kobliha tržby za léto nedohnala, jako kavárna je závislá především na studentech, takže hlavní sezony jsou jaro a podzim. „Přes léto v Brně lidi nejsou, takže jsme čekali na podzim. Tržby máme sice stabilní, ale nízké. Zatím nám naštěstí pokrývají náklady, o zavření neuvažujeme,“ doplnil Tenkrát.

Horší situaci zažívá hospoda Oblast na Kolišti, která má otevřené jen okénko. Vzhledem k tomu, že se nemůže pít alkohol na veřejnosti, je nabídka omezená. „Mám bar, který je postavený na pivu a drincích, takže to tomu nenahrává. Jaro a podzim jsou vždycky nejlepší sezony, protože chodí hodně studentů. O rozvozu neuvažuji, protože se to nevyplatí,“ řekl ČTK majitel Jakub Voigt. Dodal, že v létě byly tržby malé, protože je hospoda ve sklepních prostorách a bez zahrádky. Doufá, že jej podrží známí a kamarádi, a on tak pokryje alespoň náklady, aby hospoda mohla přežít.

„Bar, který neexistuje“ navázal spolupráci s rozvozovou firmou Wolt. Rozváží také drinky v lahvičkách ze stálé nabídky, je však možné si dopřát také drink na míru. Aby vedení baru našlo práci pro 35 zaměstnanců, spolupracuje s nemocnicí, pro kterou kompletují štíty pro doktory. „Snažíme se, abychom se s žádným naším zaměstnancem nemuseli rozloučit. Nově připravujeme i prodej věcí, které nejsou pro bar tak typické. Nedávno jsme vydali kuchařku, plánujeme ručně šitá trička, tašky a mikiny s naší značkou,“ uvedl provozní baru Rudolf Forman. Dodal, že po úspěšném létě jim tržby zase spadly, ale věří, že lidé začnou poptávat produkty z podniků a jim se podaří provoz udržet.

Reklama

Související témata:

Doporučované