Hlavní obsah

Brněnské městské nemocnice zakázaly návštěvy, fakultní zatím ne

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně a Úrazová nemocnice, které zřizuje město Brno, mají ode dneška zakázané návštěvy. ČTK to řekl ředitel obou nemocnic Pavel Piler. Důvodem je zvyšující se počet pacientů s nemocí covid-19 v ČR.

Článek

Zákaz platí i v krajských nemocnicích v Břeclavi, Hustopečích, Kyjově a Hodoníně, uvedl krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO). Další krajské nemocnice je mají povolené a budou se rozhodovat podle situace. Návštěvy umožňují obě brněnské fakultní nemocnice a také Masarykův onkologický ústav v Brně, kde od dneška fungují nové terminály na měření teploty.

Podle Pilera je důležité maximálně ochránit lidi. „Nevíme, jak dlouho to bude trvat. Pokud jsou lidé v léčebně dlouhodobě nemocných v terminálním stádiu, za dodržení hygienických pravidel za nimi rodinu pustíme. Přistupujeme k tomu individuálně,“ uvedl Piler. Nemocnice ještě musí vyřešit, jak to bude s přítomností otců u porodů.

Krajské nemocnice ve Znojmě, Břeclavi, Hustopečích i Kyjově mají zakázané návštěvy, otcové u porodů být mohu. „Nejhorší je zákaz návštěv na oddělení dlouhodobě nemocných, nicméně kolegové se snaží zajistit kontakt jakkoliv, když nejde osobně. Zaměstnanci obnoví od úterý předávací okénko, které bude v provozu od pondělí do čtvrtka v čase od 12:30 do 13:30, a dále nabízí pacientům možnost využití videohovorů prostřednictvím skype po domluvě na telefonním čísle 541 518 014,“ uvedla mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá.

Návštěvy mají zatím povolené obě fakultní nemocnice v Brně. Fakultní nemocnice Brno se sídlem v Bohunicích je přístupná každý den, svatoanenská nemocnice v centru má návštěvy v neděli a středu. ČTK to zjistila od mluvčích nemocnic Pavla Žáry a Dany Lipovské.

Návštěvníky s rouškou povoluje i Masarykův onkologický ústav, uvedla jeho mluvčí Zuzana Joukalová. Ústav instaloval u vstupu terminály, které automaticky měří teplotu a také rozpoznají člověka bez roušky. Turniket jej pak nepustí dovnitř. Turnikety jsou v Masarykově a Švejdově pavilonu. Oba hlavní vstupy do areálu byly čtyři měsíce uzavřené kvůli pandemii nemoci covid-19. Bezpříznakoví pacienti i návštěvníci procházeli dočasným vstupem z terasy Švejdova pavilonu, kde jim služba měřila teplotu.

Reklama

Související témata:

Doporučované