Hlavní obsah

Brněnský Dům umění se rozzářil barvami díky plastu z lahví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

ilustrační snímek

Reklama

Fasádu Domu umění města Brna ozdobil pestrobarevný obrazec složený z kousků použitých plastových lahví. Autory díla nazvaného Oil on House jsou Tereza Holá a Hynek Skoták, pracovali na něm rok.

Článek

Jde o součást výstavy Tady a teď!, která u příležitosti 110. výročí existence Domu umění mapuje současnou brněnskou uměleckou scénu.

Objekt Oil on House má plochu šedesát metrů čtverečních, tvoří jej více než 50.000 kousků lahví, uvedl Skoták. Připomíná olejovou skvrnu s duhovými barvami.

Skoták a Holá patří k více než 50 autorům zastoupeným na výstavě Tady a teď! Díla ostatních si však lidé zatím neprohlédnou, do výstavních síní se totiž kvůli opatřením proti šíření koronaviru nedostanou.

Jubilejní výstavu připravovaly kurátorky Jana Písaříková a Marika Svobodová. Cílem bylo obrátit pozornost od historie k současnosti, napojit se na brněnskou uměleckou komunitu a dát jí prostor ke společné prezentaci. Výstava je výzvou k pospolitosti a sdílení, které staví nad potřebu hodnotit, třídit a hierarchizovat, uvedla mluvčí Domu umění Anna Kvášová.

U příležitosti výročí vznikla také druhá výstava věnovaná činnosti Mladých přátel výtvarného umění v letech 1960 až 1995. Sdružení ve své době přibližovalo výtvarné umění studující a pracující mládeži a pomohlo vychovat generace milovníků výtvarného umění.

Reklama

Doporučované