Hlavní obsah

Brno letos za 72 milionů korun zrekonstruuje tři školy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno letos za 72 milionů zrekonstruuje jednu mateřskou a dvě základní školy. Cílem je zvýšit komfort a zajistit úsporu energie, uvedla dnes v tiskové zprávě primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Článek

Práce se týkají MŠ Štouračova, ZŠ Heyrovského a ZŠ Hamry. Brno zřizuje skoro 140 mateřských a kolem 70 základních škol.

Největší investice bude v ZŠ Hamry - ve výši kolem 59 milionů korun. V obou budovách základní školy stavebníci zateplí obvodový plášť i střechu a vymění okna, uvedla Jana Vašíčková z tiskového oddělení města. Ve starším objektu Hamry bude nová vzduchotechnika se zpětným získáváním tepla a čeká ji kompletní rekonstrukce topení a kanalizace. Dotace by mohla pokrýt 11 milionů, městská část Maloměřice a Obřany přispěje osmi miliony.

V MŠ Štouračova se bude pracovat v kotelně. Staré plynové kotle budou nahrazeny kondenzačními plynovými kotli, nová bude i technologie včetně potrubních rozvodů. Předpokládané náklady jsou kolem tří milionů korun, dotace by měla pokrýt půl milionu, městská část Bystrc dá milion korun.

V ZŠ Heyrovského se také uskuteční práce související s vytápěním. „Jsou navržené na základě nízké účinnosti stávajících kotlů a zhoršeného technického stavu zařízení, které je na konci životnosti. Rekonstrukce zahrnuje výměnu starých plynových kotlů za kondenzační plynové kotle a kogenerační jednotku ve stávající kotelně, výměnu technologického zařízení kotelny a výměnu otopné soustavy,“ uvedla Vašíčková. Práce budou stát skoro 10 milionů, dotace by měla být skoro tři miliony a přes tři miliony dá městská část Bystrc. „Výuka ve všech budovách během probíhajících prací by měla být narušena minimálně, a to i v případě, že by se školy v souvislosti s aktuální epidemickou situací opět otevřely,“ doplnil radní pro školství Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Reklama

Související témata:

Doporučované