Hlavní obsah

Brno zpřístupní všechny tři vodojemy pod Žlutým kopcem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnští radní rozhodli o zpřístupnění všech tří vodojemů pod Žlutým kopcem. Po vybudování vstupu byl zatím přístupný pouze jeden z nich, a to ještě pro omezené skupiny lidí.

Článek

„Do zpřístupnění unikátní stavby město investuje přes 26 milionů korun,“ informovala rada města v tiskové zprávě.

„Chceme zpřístupnit tyto úžasné a naprosto unikátní prostory veřejnosti. K tomu je nutné vybudovat nové vstupy, protože do dvou ze tří vodojemů se nyní může vstupovat pouze po starých skobách nebo slaněním. Chceme, aby stavební zásahy byly pouze v minimálním nutném rozsahu, aby nedošlo ke znehodnocení úžasné atmosféry toho místa,“ uvedl náměstek primátorky pro správu majetku Jiří Oliva.

Další vstup musí vzniknout i v již přístupné nádrži. Kvůli kapacitě jediného současného vchodu je totiž počet lidí na prohlídce omezen na patnáct. Dva vstupy bude nutné vybudovat také u druhého a třetího vodojemu. Všechny tři nádrže je navíc potřeba připojit k elektřině. Vedení města předpokládá, že do úprav investuje více než 26 milionů korun.

Po zpřístupnění by se kromě pravidelných prohlídek mohly ve vodojemech konat i kulturní akce, například výstavy nebo koncerty.

Tři vodojemy pod Žlutým kopcem mezi ulicemi Tvrdého a Tomešovou vznikly na přelomu 19. a 20. století. Dva z nich jsou postaveny z červených pálených cihel bez použití oceli, dřeva nebo železobetonu, třetí, nejmladší vodojem z roku 1910, pak tvoří dvě betonové nádrže.

Celkem měly tyto vodárenské objekty objem více než 20 000 kubických metrů a čerpala se do nich voda z úpravny v Pisárkách. Z provozu byly odstaveny až v roce 1997, od té doby jsou prázdné a zakonzervované. V roce 2019 Ministerstvo kultury prohlásilo soubor staveb za kulturní památku.

Reklama

Související témata:

Doporučované